Quantcast

Κρίση στην Ουκρανία: Η Δύση σε σοκ, ετοιμάζει κάποιες πρώτες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιβάλουν οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου

Το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιβάλουν οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου.

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα τα τιμωρητικά μέτρα, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα αναπτύξει «ειρηνευτική δύναμη» στις αυτοανακηρυχθείσες από τους φιλορώσους αυτονομιστές Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Από την πλευρά της ΕΕ τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας ίσως αποφασιστούν και σήμερα το απόγευμα, στην σύνοδο των ΥΠΕΞ που θα γίνει στο Παρίσι.

 

Η Ουκρανία απαιτεί «αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

Αντιμέτωπη με τον ακρωτηριασμό του εδάφους της, που συνεχίζεται μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας το 2014, η Ουκρανία κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της την Τρίτη να επιβάλουν «αυστηρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας. «Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται εντατικά σε ξένες πρωτεύουσες για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

 

Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2;

Σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία αναμένονται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού δημοσιογράφου Φίλιπ Όλτερμαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα από το πρότζεκτ.

Ο Σολτς φέρεται να είπε ότι δεν προχωρήσει η πιστοποίηση του αγωγού κι έδωσε εντολές να διερευνηθεί με ποιες εναλλακτικές θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», φέρεται να δήλωσε.

 

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέα μέτρα

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα χθες Δευτέρα που απαγορεύει κάθε νέα επένδυση, εμπόριο ή χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή εντός αυτονομιστικών περιοχών. Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε «νέες κυρώσεις» για την σήμερα Τρίτη.

Κυρώσεις που θα πλήξουν πολύ σκληρά τη Ρωσία προαναγγέλλει ο Μπόρις Τζόνσον
Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων Cobra στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστούν εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο οι κυρώσεις που στοχεύουν όχι μόνο συγκεκριμένες οντότητες αλλά και «τα ισχυρότερα δυνατά ρωσικά συμφέροντα» «Θα πλήξουν πολύ σκληρά τη Ρωσία και θα κάνουμε πολύ περισσότερα εάν υπάρξει εισβολή», πρόσθεσε.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτός είναι μόνο ο πρώτος γύρος βρετανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς φοβάμαι ότι αναμένεται πιο παράλογη συμπεριφορά από τη Ρωσία», είπε. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «αποφασισμένος να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία» μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ το βράδυ της Δευτέρας. Διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση «πλήρους κλίμακας εισβολή» και επίθεσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, «την οποία [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] φαίνεται να προτείνει», «κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας αυτή η ενέργεια , η κατάκτηση μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, δεν πετυχαίνει και ότι ο Πούτιν αποτυγχάνει».

 

Η ΕΕ αποφασίζει το πρώτο πακέτο κυρώσεων

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν στη Ρωσία μετά την «απαράδεκτη» είσοδο στρατευμάτων της στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. «Προφανώς θα ξεκινήσουμε κυρώσεις», είπε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι. «Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επίθεση στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, είναι η Ρωσία που παραιτείται από τις διεθνείς της δεσμεύσεις και τις συμφωνίες του Μινσκ που είχε υπογράψει», είπε ο Λε Ντριάν. «Έτσι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τρία μηνύματα να μεταφέρουν -να λάβουν σταθερή στάση ενάντια στις ενέργειες της Ρωσίας, να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία και ενότητα στην Ευρώπη.

 

«Βαθμηδόν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, ξεκαθάρισε ότι αν και η κίνηση της Ρωσίας συνιστά «εμπόλεμη πράξη», το ευρύ πακέτο κυρώσεων που είχε ετοιμάσει η Ένωση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα επιβληθεί βαθμηδόν. Μιλώντας σε βελγικά ΜΜΕ, ο Ρέιντερς είπε ότι οι πρώτες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων κι ίσως ακολουθήσει πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη και το εξωτερικό. Ο ίδιος δήλωσε ότι συν των χρόνω, ανάλογα με τις εξελίξεις «θα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνονται πλέον εισαγωγές αγαθών ή υπηρεσιών από τη Ρωσία, όπως η ενέργεια κι ότι θα τερματιστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

 

Ο Όρμπαν θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες αντιτασσόταν σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Η Ουγγαρία δεν έσπασε ποτέ την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της στο Facebook. «Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την τελευταία μας ελπίδα για διπλωματική λύση», πρόσθεσε.

Γνωστός για τη φιλορωσική στάση του ο Όρμπαν πήγε στη Μόσχα την 1η Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Πούτιν. Στη συνέχεια επέκρινε δημόσια τη χρησιμότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων που αποφασίστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και κυρίως προσπάθησε να διαπραγματευτεί, ώστε παρά τις διπλωματικές εντάσεις η Ουγγαρία να λάβει περισσότερο ρωσικό αέριο. Το ταξίδι αυτό είχε επικριθεί έντονα από την ουγγρική αντιπολίτευση, η οποία ελπίζει να ανατρέψει τον κ. Όρμπαν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στις 3 Απριλίου. «Αυτό που φοβόμουν συνέβη: ο Πούτιν έδωσε το πράσινο φως σε μια επιθετικότητα, χωρίς καν να ανασηκώσει τους ώμους για την «ειρηνευτική αποστολή» του Βίκτορ Όρμπαν», επέκρινε το πρωί της Τρίτης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Μάρκι-Ζέι.

 

Πυρά από τον Ερντογάν για την «απαράδεκτη» κίνηση της Ρωσίας

Η διεθνής κατακραυγή εις βάρος της Ρωσίας κλιμακώνεται. Στο χορό των επικρίσεων μπήκε και η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταδικάζει ως «απαράδεκτη» την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξάρτητων των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και να καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για σύνεση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου απ’ όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σενεγάλη, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έχει προετοιμάσει «προληπτικά πακέτα μέτρων» ως χώρα της ευρύτερης περιοχής.

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία και ο Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει, έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε εισβολή κι έχει επικρίνει τη Δύση για το χειρισμό της κρίσης.