Κρίση στην ΕΕ: Στα «μαχαίρια» Γαλλία και Ιταλία με αφορμή το προσφυγικό

Γιατί κατηγορεί τη Ρώμη το Παρίσι

Η απόφαση της Γαλλίας να υποδεχτεί – θέλοντας και μη – τους 340 μετανάστες ναυαγούς που περισυνέλεξε τον τελευταίο μήνα το πλοίο Ocean Viking στην κεντρική Μεσόγειο από ανθρωπιστική άποψη ήταν σίγουρα σωστή και επιβεβλημένη, ταυτόχρονα όμως έφερε εκ νέου την ΕΕ στα πρόθυρα μιας κρίσης, η ρίζα της οποίας βρίσκεται στην πολυετή αδυναμία των κρατών μελών της να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το προσφυγικό.

 

 

 

Το «κατηγορώ» στη Ρώμη

Έχοντας πλέον μεταφέρει τους διασωθέντες σε μια φυλασσόμενη στρατιωτική βάση, όπου σε πρώτη φάση τους παρέχονται οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες και σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί ποιοί εξ αυτών δικαιούνται άσυλο, οι γαλλικές αρχές κατηγορούν ανοιχτά πλέον τις ιταλικές για «ανευθυνότητα».

Το Παρίσι καταλογίζει στη Ρώμη ότι επί είκοσι μέρες αρνήθηκε πεισματικά και ως μη όφειλε να επιτρέψει στο Ocean Viking να δέσει σε κάποιο ιταλικό λιμάνι και ότι επί της ουσίας το «έσπρωξε» προς τα γαλλικά χωρικά ύδατα, εκβιάζοντας έτσι τη Γαλλία να υποδεχτεί τους εξουθενωμένους πλέον επιβάτες του, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για συμπεριφορά που θα έχει «ισχυρές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών και «νομικές συνέχειες», ενώ η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε χθες στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι ιταλικές μέθοδοι «είναι απαράδεκτες».

Αντίποινα από τη Γαλλία

Η γαλλική πλευρά ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα «αντίποινα», που είναι η ένταση των ελέγχων στα σύνορα με την Ιταλία και η ακύρωση της υποδοχής 4.000 προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται στην Ιταλία και που με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες θα έπρεπε να είχαν ήδη μεταφερθεί στη Γαλλία. Από ιταλικής πλευράς, οι γαλλικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται, «ακατανόητες» και «δυσανάλογες». Η κυβέρνηση Μελόνι είχε άλλωστε σπεύσει να «ευχαριστήσει» την γαλλική κυβέρνηση για την πρόθεση της να υποδεχτεί το Ocean Viking, πριν ακόμα το Παρίσι αφήσει να εννοηθεί πως έχει ανάλογη πρόθεση. Κάτι που φυσικά δεν διευκόλυνε τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, όπου στη μια η ακροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση και στην άλλη καραδοκεί. Η γαλλική ακροδεξιά κατηγορεί πλέον ανοιχτά τον πρόεδρο Μακρόν για υποχωρητικότητα έναντι των εκβιασμών της κυβερνώσας ιταλικής ακροδεξιάς, χαρακτηρίζοντας το Ocean Viking Δούρειο Ίππο της εισβολής μεταναστών στη Γαλλία.

Τούτων δοθέντων, το κέντρο των εφεξής διαβουλεύσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από τις Βρυξέλλες, όπου η διαχείρηση του μεταναστευτικού εισέρχεται και πάλι ορμητικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με πρώτο και κατεπείγον ζητούμενο την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο (και δεν πραγματοποιήθηκαν) για τη μείωση του άχθους των κρατών της ΕΕ που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δηλαδή στη Μεσόγειο. Ως προς τη ριζική όμως αντιμετώπιση του ζητήματος ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να επισημάνει, μιλώντας την Παρασκευή στο Φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη, ότι αν δεν υπάρξει διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν τις μεταναστευτικές ροές «θα εξακολουθούμε να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για την αντιμετώπιση απλά και μόνο των συμπτωμάτων του φαινομένου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ