Κρεμλίνο: Παράνομα τα σχέδια της ΕΕ για το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου

«Όσον αφορά τις προσπάθειες ίδρυσης κάποιου είδους δικαστηρίου: δεν θα έχουν καμία νομιμότητα, δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς και θα τις καταδικάσουμε»

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε την σύσταση από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού δικαστηρίου, που θα ερευνήσει και θα εκδικάσει εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο καταδίκασε την πρόταση για διεξαγωγή δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν παράνομο και μη αποδεκτό από τη Μόσχα.

«Όσον αφορά τις προσπάθειες ίδρυσης κάποιου είδους δικαστηρίου: δεν θα έχουν καμία νομιμότητα, δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς και θα τις καταδικάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε μια ενημερωτική κλήση με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

 

Τι ισχυρίζεται η κάθε πλευρά

Το Κίεβο πιέζει για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που θεωρεί υπεύθυνους για τον πόλεμο.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους ή ότι έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου και έχει κατηγορήσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των Συμβάσεων της Γενεύης κατά τη διεξαγωγή αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι την Μόσχα να πληρώσει τις καταστροφές

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να συζητήσουν με τους εταίρους τους, κυρίως στην Ομάδα των G-7, την πρόθεσή τους να αναγκάσουν τη Μόσχα να πληρώσει για τις υλικές καταστροφές που προξένησε στην Ουκρανία με την εισβολή της.

«Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.