Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τα ευρήματα των εισαγγελέων της διεθνούς επιτροπής που ερευνά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει βρει “ισχυρές ενδείξεις” για την εμπλοκή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο συμβάν.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες στη Χάγη ότι βρήκαν “σοβαρές ενδείξεις” ότι ο Πούτιν ενέκρινε την χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος BUK, που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το αεροσκάφος πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.
Στην πρώτη αντίδραση της Μόσχας στους ισχυρισμούς αυτούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία “δεν μπορεί να δεχθεί” τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς δεν συμμετείχε σ’ αυτή την διαδικασία. Είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν δημοσίως αποδεικτικά στοιχεία.
Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος BUK ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι 298 επιβαίνοντες μαζί με το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί.
Εκείνη τη χρονική περίοδο οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές πολεμούσαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής επαρχίας του Ντονμπάς.
Τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι εισαγγελείς επικαλέσθηκαν υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στα ευρήματά τους, αλλά ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν συμπερασματικά επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή του Πούτιν, -ή άλλων Ρώσων αξιωματούχων- που να οδηγούν σε ποινική καταδίκη και σταμάτησαν την έρευνά τους.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εμπλοκή της στην κατάρριψη του της πτήσης ΜΗ17. Ο Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τα πειστήρια που παρουσίασαν οι ερευνητές.
“Γνωρίζουμε ότι μια καταγραφή ενός υποτιθέμενου τηλεφωνήματος έχει δημοσιευθεί.. και στην οποία δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για όπλα. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι αυτή η συνομιλία είναι αληθινή… σ’ αυτήν δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για όπλα. Κανένας δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα άλλο, επομένως είναι δυνατόν να λένε οτιδήποτε” δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς ειδικά για τον ισχυρισμό ότι ο Πούτιν ενέκρινε την αποστολή του πυραυλικού συστήματος BUK στους φίλα προσκείμενους στην Μόσχα αυτονομιστές στην Ουκρανία ο Πεσκόφ είπε:”Η Ρωσία δεν συμμετείχε σ’ αυτή την έρευνα, επομένως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα της, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία βάση για να δημοσιοποιούνται τέτοιες δηλώσεις”.
Η Ολλανδία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ουκρανία και η Μαλαισία, μετά την καταστροφή του αεροσκάφους, συνέστησαν κοινή ερευνητική ομάδα για να διαπιστώσουν ποιος έφερε την ευθύνη και για να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την άσκηση ποινικών διώξεων.
Τον Νοέμβριο, ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό αυτονομιστή ηγέτη, για την συνδρομή τους στην χρήση του πυραυλικού συστήματος για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν ερήμην, παραμένουν ασύλληπτοι.