Κουλέμπα: Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να αποκτήσει «βρόμικη βόμβα»

Τα ρωσικά ψέματα για την Ουκρανία, είναι παράλογα όσο και επικίνδυνα, τονίζει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του

Τα ρωσικά ψέματα για την Ουκρανία, που φέρεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα» είναι τόσο παράλογα όσο και επικίνδυνα, τονίζει ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Πρώτον, η Ουκρανία είναι ένα αφοσιωμένο μέλος της NPT: δεν έχουμε ούτε «βρόμικες βόμβες», ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε καμία. Δεύτερον, οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν τους άλλους για αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι” κατέληξε.

 

 

Αμφιβολίες από τους Βρετανούς

Νωρίτερα, και ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Αμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε σήμερα και δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η Μόσχα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Επίσης, ο Σοϊγκού, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

Και στις τρεις συνομιλίες ο Σοϊγκού εξέφρασε «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε «βρόμικη βόμβα», σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Η «βρόμικη βόμβα» είναι γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα συμβατικό εκρηκτικό, μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνηται.