Κόσοβο: Προσωρινή εκτόνωση με παρέμβαση ΗΠΑ

Οι αλβανικές αρχές ανέστειλαν την επίμαχη απόφαση για τις σερβικές πινακίδες έως την 1η Σεπτεμβρίου

Απομακρύνεται από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στο Κόσοβο, καθώς η κυβέρνηση των αλβανοφώνων ανέστειλε την επίμαχη απόφαση για υποχρεωτική αλλαγή των σερβικών ταυτοτήτων και πινακίδων κυκλοφορίας, μέτρο που πυροδότησε εξέγερση της μειονότητας και γέννησε εικασίες για επικείμενη επέμβαση του σερβικού στρατού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η κυβέρνηση του Aλ-μπιν Κούρτι ανακοίνωσε ότι μεταθέτει από την 1η Αυγούστου για την 1η Σεπτεμβρίου την εφαρμογή της απόφασής της που προβλέπει να αντικατασταθούν με κοσοβάρικες οι σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι μειονοτικοί, εγκατεστημένοι κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Για την 1η Σεπτεμβρίου μετατίθεται επίσης η εφαρμογή της απόφασης να μη γίνονται αποδεκτά τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και να δίνονται στους κατόχους τους προσωρινά έγγραφα εισόδου στο Κόσοβο, με τρίμηνη διάρκεια παραμονής.

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι, οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα με φορτηγά που μετέφεραν χαλίκια στο βόρειο Κόσοβο, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί σε χώρους συγκέντρωσης αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σε ετοιμότητα τέθηκε η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή (KFOR), ενώ φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν από το Βελιγράδι ανέφεραν ότι ο σερβικός στρατός μπήκε στο Κόσοβο και αντάλλαξε πυρά με Κοσοβάρους αστυνομικούς.

Η προσωρινή αναδίπλωση της Πρίστινας έγινε δυνατή ύστερα από παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες κινήθηκαν σε συντονισμό με την Ε.Ε. Την ικανοποίηση της Μόσχας για την εκτόνωση της έντασης εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας όμως ότι η αναστολή θα ισχύσει μόνο για ένα μήνα. Από την αρχή της νέας κρίσης στο Κόσοβο η Ρωσία τάχθηκε με το μέρος της Σερβίας, ο πρόεδρος της οποίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ικανοποιημένος «για την επικράτηση της λογικής».

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, τα περισσότερα σερβικά οδοφράγματα απομακρύνονταν υπό την επίβλεψη δυνάμεων της KFOR που υποστηρίζονταν από ελικόπτερα. Η απομάκρυνση των υπόλοιπων οδοφραγμάτων, προς τα σύνορα με τη Σερβία, αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες το βράδυ. Σε ολόκληρο το βόρειο Κόσοβο επικρατούσε χθες ηρεμία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.