Quantcast

Κόσοβο: Νέες διαδηλώσεις Σέρβων, η KFOR απέρριψε το αίτημα για στρατιωτική παρουσία της Σερβίας στο Κόσοβο

Την Παραμονή Χριστουγέννων για τους ορθόδοξους Σέρβους, Αλβανός στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον ενός 21χρονου και 11χρονου - Το έγκλημα είχε εθνικιστικά κίνητρα - Νοσηλεύονται οι δύο τραυματίες

Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Στέρπτσε στο νότιο Κόσοβο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό δύο νεαρών ομοεθνών τους από Αλβανό στρατιωτικό. Την περασμένη Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, παραμονή Χριστουγέννων για τους ορθόδοξους Σέρβους, ένας Αλβανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Κοσόβου, ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, άνοιξε πυρ από το αυτοκίνητο του και τραυμάτισε ένα παιδί έντεκα ετών και τον ξάδελφο του 21 ετών.

Τα θύματα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου στα άνω και κάτω άκρα και δεν απειλείται η ζωή τους.

Το έγκλημα είχε εθνικιστικά κίνητρα με δεδομένο ότι ο δράστης γνώριζε ότι πρόκειται για Σέρβους αφού κρατούσαν έναν κλάδο βελανιδιάς, σύμβολο οικογενειακής ευημερίας, που παραδοσιακά οι Σέρβοι συνηθίζουν να φέρνουν στο σπίτι τους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι καταδίκασε το γεγονός και διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση της βίας και του τρόμου που ζουν καθημερινά οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Την ίδια ώρα, αρνητική ήταν η απάντηση της KFOR στο αίτημα της Σερβίας για επιστροφή στο Κόσοβο 1000 αστυνομικών και στρατιωτών.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κατέθεσε, στις 16 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, επίσημο αίτημα για στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στο Κόσοβο επικαλούμενη το Ψήφισμα 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ από το 1999, το οποίο προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.

Όπως δήλωσε σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξανταρ Βούτσιτς η διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο απέρριψε το σχετικό αίτημα.

«Η KFOR μας ενημέρωσε γραπτώς πως έκρινε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας στο βόρειο Κόσοβο. Ήταν κάτι που το περιμέναμε» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, διότι το αίτημα της Σερβίας θα το υποστηρίξει μόνο η Ρωσία ενώ θα το καταψηφίσουν όλα τα άλλα μέλη.