Quantcast

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Πολλές χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορούν να ελπίζουν ότι η χειρότερη φάση της πανδημίας έχει περάσει

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τη Δευτέρα τα 250 εκατομμύρια, με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.

Σε πολλές χώρες πάντως η πανδημία δείχνει να έχει ξεπεράσει την κορύφωση. Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ο κορωνοϊός προσβάλλει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα. Συγκριτικά, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα.

Πολλές χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορούν να ελπίζουν ότι η χειρότερη φάση της πανδημίας έχει περάσει, αν και ο κρύος καιρός του χειμώνα και οι συγκεντρώσεις την περίοδο των γιορτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα έξαρση.

«Πιστεύουμε ότι από τώρα μέχρι το τέλος του 2011 είναι η περίοδος κατά την οποία μπορούμε να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο […] να μειώσουμε σημαντικά τη βαριά νόσο και τον θάνατο» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε.

Διαβάστε επίσης: Κορυφαίοι ειδικοί προβλέπουν πότε ο ιός θα γίνει ενδημικός

Τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν πάντως να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες του πλανήτη, με την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία να κινούνται κοντά στα μέγιστα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο αντιστοιχούν σε χώρες της Ευρώπης, στην οποία καταγράφονται ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά κάθε τέσσερις ημέρες, δείχνει η ανάλυση του Reuters. Η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά.

Το μείζον ζήτημα της εμβολιαστικής ανισότητας παραμένει στο μεταξύ άλυτο. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση των εμβολίων, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω του 5%, σύμφωνα με στοιχεία του Our World In Data.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση τον περασμένο μήνα στους ηγέτες της G20 να διαθέσουν 23,4 δισ. δολάρια για φτάσουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα.

Πηγή: in.gr