Quantcast

Κορωνοϊός: Ξεκινούν δοκιμές σε ανθρώπους για πιθανή θεραπεία αντισωμάτων του ιού

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Την πρώτη δοκιμή θεραπείας με αντισώματα σε ανθρώπους που σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της Covid-19 ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η Eli Lilly and Company.

Η πρώτη φάση της δοκιμής θα εξετάσει εάν η θεραπεία είναι ασφαλής και υποφερτή, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στα τέλη Ιουνίου. Οι πρώτοι ασθενείς με Covid-19 που υποβάλλονται στη θεραπεία νοσηλεύονται στη Σχολή Ιατρικής Grossman της Νέας Υόρκης, στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες και στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, δήλωσε η εταιρεία στο CNNi.

Εάν η δοκιμή δείξει τελικά ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική έναντι της νόσου Covid-19, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η θεραπεία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την AbCellera, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τον Καναδά. Όταν κάποιος αναρρώνει από μια ασθένεια όπως η Covid-19, το σώμα του παράγει εκατομμύρια πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα, οι οποίες καταπολεμούν την ασθένεια και τους βοηθούν να ανακάμψουν. Η AbCellera απέκτησε ένα δείγμα αίματος από έναν από τους πρώτους ασθενείς των ΗΠΑ που είχε αναρρώσει από την νόσο και οι εταιρείες ταξινόμησαν εκατομμύρια κύτταρα αυτού του ασθενούς για να βρουν εκατοντάδες αντισώματα.

Οι επιστήμονες στο AbCellera και το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων επέλεξαν εκείνους που νόμιζαν ότι θα ήταν πιο ισχυροί και οι επιστήμονες της Lilly σχεδίασαν τη θεραπεία, γνωστή ως μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων. Αυτή η προσέγγιση έχει λειτουργήσει για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Υπάρχουν μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων που θεραπεύουν τον HIV, το άσθμα, τον λύκο, τον έμπολα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια θεραπεία θα λειτουργήσει ενάντια στην νόσο Covid-19, αλλά όταν αυτή η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε σε κύτταρα στο εργαστήριο, εμπόδισε την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής επιστήμονας Δρ Dan Skovronsky. Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αλλά με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες πήραν το πράσινο φως για να κάνουν το επόμενο βήμα και να το προετοιμάσουν για δοκιμή σε ασθενείς.

Του έδωσε επίσης το προσωρινό όνομα LY-CoV555.

Κατά την πρώτη φάση, ορισμένοι ασθενείς θα λάβουν τυχαία το φάρμακο και κάποιοι θα λάβουν πλασέμπο, χωρίς οι ίδιοι ή  οι γιατροί τους να ενημερωθούν ποιος το έλαβε και ποιος όχι.

Εάν η θεραπεία φανεί ότι είναι ασφαλής, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των δοκιμών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η δεύτερη φάση της δοκιμής θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που δεν νοσηλεύονται, και θα ελέγξει εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μελετήσει το φάρμακο ως πρόληψη. Η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών για τους οποίους τα εμβόλια μπορεί να μην είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως οι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι που έχουν χρόνια ασθένεια ή ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Eli Lilly έχει ήδη αρχίσει να παρασκευάζει τη θεραπεία αντισωμάτων σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί και ενδεχομένως για χρήση σε ασθενείς πέραν της δοκιμής. Υπό μη πανδημικές συνθήκες, οι εταιρείες συνήθως περιμένουν να μάθουν αν λειτούργησε πρώτα, προτού ξεκινήσουν να το κάνουν.

Σε δοκιμές στους επόμενους μήνες, η εταιρεία λέει ότι θα δοκιμάσει διαφορετικά μείγματα μερικών από τα άλλα αντισώματα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να παρέχουν προστασία. Το βέλτιστο σενάριο, ωστόσο, είπε ο Skovronsky, είναι εάν χρειάζονται μόνο ένα αντίσωμα σε σχετικά χαμηλή δόση.

Η Eli Lilly δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με θεραπείες αντισωμάτων. Αρκετές ομάδες των ΗΠΑ έχουν κλωνοποιήσει αντισώματα της Covid-19 και πολλές είναι κοντά στο να τις δοκιμάσουν σε ασθενείς.