Η Ευρώπη μαθαίνει να σταματά να ανησυχεί και να ζει με τον κορωνοϊό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico αναλύοντας τα διαφορετικά μονοπάτια που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι χώρες έχοντας, ωστόσο, τον ίδιο προορισμό. Την την επιστροφή τους στην «κανονική ζωή».
Βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας κατά την οποία εκτοξεύονται εκ νέου οι αριθμοί των κρουσμάτων, χάρη στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Παρόλο όμως τα κρούσματα αυξάνονται, προκαλείται μικρότερη ανησυχία από την αναμενόμενη στους ηγέτες των ευρωπαϊκών. Και αυτό διότι τα εμβόλια διατηρούν τις νοσηλείες και τους θανάτους σε επίπεδα πολύ κάτω από τα αντίστοιχα του περασμένου έτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον ιό, εξετάζοντας περισσότερο τα ποσοστά νοσηλείας και όχι τους αριθμούς των κρουσμάτων για να εκτιμήσουν την εξάπλωσή του, αναφέρει το Politico.
«Το 200 είναι το νέο 50», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναφερόμενος στο όριο που θέτει η χώρα στον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα για να σημάνει συναγερμό. Η αύξηση αυτή του ορίου αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι λοιμώξεις προκαλούν πλέον πολύ λιγότερες νοσηλείες.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην Ιταλία η οποία ανακοίνωσε στο εξής για να αποφασίσει την επιβολή νέων περιορισμών θα δίνει μεγαλύτερο βάρος στον αριθμό των νοσηλειών.
Ουσιαστικά, η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια νέα φάση της πανδημίας, αλλά οι ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο σύνολο αγνώστων μεταβλητών, τονίζει το Politico. Τέτοιες μεταβλητές είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κίνδυνος εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών και η πιθανή άνοδος σοβαρών περιπτώσεων νόσησης. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην κανονικότητα-και οι ηγέτες τους θέλουν να ξεκινήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε αρκετά επισφαλή θέση», εκτιμάει ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κρίστοφερ Ντάι. «Σημειώσαμε πολλές επιτυχίες στην … διάθεση των εμβολίων. Αλλά αυτό το επίπεδο εμβολιασμού δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλό για να εμποδίσει πολλούς ανθρώπους να αρρωστήσουν και πολλούς ακόμα να πεθάνουν», προειδοποιεί.
Εν μέσω της εκτόξευσης των κρουσμάτων και της επέλασης της παραλλαγής Δέλτα, πολλές χώρες αγωνίζονται για να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία. Ορισμένες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση απαιτώντας υγειονομικό πιστοποιητικό για ορισμένα επαγγέλματα καθώς και για πολλές δραστηριότητες, αναφέρει το Politico.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση καταργώντας όλους τους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να εφιστούν την προσοχή.
Η νέα κανονικότητα
Η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο παραδείγματα για το πώς οι υπεύθυνοι διαχειρίζονται τα μαθηματικά της πανδημίας.
Τον Ιούλιο, στην Ολλανδία, το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού (R) έφτασε στο υψηλότερο σημείο κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχτηκε δημόσια ότι η κυβέρνησή του έκανε μία «λάθος κρίση» στην άρση των περιορισμών πολύ νωρίς. Ωστόσο, η άνοδος των κρουσμάτων δεν επηρέασε σημαντικά τις νοσηλείες, χάρη στο σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της χώρας, με σχεδόν το 70 % να είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, έχει γίνει γόνιμο έδαφος για την παραλλαγή Δέλτα. Τα κρούσματα της χώρας έφτασαν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι το φθινόπωρο του 2020, φθάνοντας σε περισσότερα από 47.000 νέα κρούσματα στις 20 Ιουλίου – την επόμενη ημέρα μετά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών. Αλλά τα προχωρημένα ποσοστά εμβολιασμού κράτησαν τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα, παρόλο που οι νοσηλείες αυξήθηκαν από περίπου 900 σε σχεδόν 6.000, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός ενέχει και άλλους κινδύνους, όπως τον «long Covid». Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν Covid-19 εκδηλώνοντας συμπτώματα που δεν ήταν αρκετά σοβαρά για να απαιτηθεί νοσηλεία εξακολουθούσαν να έχουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας. Αυτή η κατάσταση έχει έως και 200 πιθανά συμπτώματα.
Το μόνο που έχει σημασία είναι το εμβόλιο
Τα καλύτερα εργαλεία της Ευρώπης για την έξοδο από την πανδημία είναι τα εμβόλια, τονίζει το Politico. Το θέμα τώρα είναι ότι δεν τα παίρνει αρκετός κόσμος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων – αν και αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αναφέρεται μόνο σε εκείνους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Αλλά η τάση που προκαλεί ανησυχία είναι ότι μειώνεται η ζήτηση για εμβολιασμό.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία, βρίσκονται πίσω στους εμβολιασμούς. Αυτές οι χώρες μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Δέλτα, αλλά οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου να επιβληθεί στα νούμερα η παραλλαγή Δέλτα.
Μια νέα αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι καταστροφική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πολλές από αυτές τις περιοχές κατέγραψαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην ΕΕ νωρίτερα στην πανδημία.
Παράλληλα, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία είναι μεταξύ 40 και 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, έχει αυξήσει τους κινδύνους παντού. Η ταχεία εξάπλωσή της ανάγκασε τους ειδικούς να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού που απαιτείται για να εξασφαλιστεί το τείχος ανοσίας , το οποίο είχε εκτιμηθεί αρχικά σε περίπου 70%. Γάλλοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παστέρ ανέφεραν πως τώρα απαιτείται ποσοστό έως και 95%, ενώ το μοντέλο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) υπολογίζει πως ένα ποσοστό περίπου 85% είναι απαραίτητο για να διατηρούνται χαμηλά τα κρούσματα και οι νοσηλείες.
Ενώ λοιπόν είναι σχεδόν απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να εμβολιάσει τόσους πολλούς ανθρώπους με βάση τις μέχρι τώρα τάσεις, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτά τα κενά εμβολιασμού θα παρέχουν «το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τη δημιουργία νέων παραλλαγών.
Πώς θα είναι το τέλος της πανδημίας;
Μπορεί να έρχεται το τέλος της πανδημίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι φυσιολογική η ζωή, αναφέρει το Politico. Αντ ‘αυτού, οι επιστήμονες στο RKI πιστεύουν ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η φυσική ανοσία μετατρέπουν μια πανδημία σε ενδημική στη Γερμανία, αλλά τόσο η εκρίζωση του ιού όσο και η επίτευξη του τείχους ανοσίας είναι απρόσιτα. Οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων, τονίζουν.