Quantcast

Κορωνοϊός: Σαρώνει παγκοσμίως η μετάλλαξη «Όμικρον»

«Διαφορετική η COVID που προκαλεί η νέα μετάλλαξη από εκείνη που γνωρίζαμε πέρυσι» – Ετοιμάζεται για μέτρα το Ισραήλ

Σε πρωτοφανή κατάσταση ομηρίας από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Ομικρον» βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται πλέον σε αυτήν. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν όλο και αυστηρότερους περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν τη ραγδαία διασπορά της. Παρά το σοκ και δέος που προκαλεί η εκτίναξη των νέων λοιμώξεων σε όλες τις χώρες, ορισμένοι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, πιστεύοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο ζοφερή.

Ενας από αυτούς, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Τζον Μπελ, επανέλαβε χθες ότι, παρά την αύξηση των νοσηλειών και των νέων λοιμώξεων που καταγράφονται στη Βρετανία, αυτή τη φορά «η COVID δεν είναι η ασθένεια που γνωρίσαμε πριν από ένα χρόνο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υψηλή θνητότητα «ανήκει πλέον στην Ιστορία».

Ο σερ Τζον Μπελ εκτιμά η νόσος που προκαλεί η «Ομικρον» είναι ηπιότερη και το διάστημα νοσηλείας στα νοσοκομεία –όσων τελικά εισαχθούν– είναι βραχύτερο, με μέση διάρκεια περίπου τρεις ημέρες. Την αισιόδοξη άποψή του, ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί όταν η “Ομικρον” πλήξει τους πιο ηλικιωμένους».

Η πρόταση του CDC
Θραύση κάνει η υπερμεταδοτική μετάλλαξη και στις ΗΠΑ, που προκαλεί πλέον το 58,6% των νέων λοιμώξεων. Οι αμερικανικές αρχές, ωστόσο, αποφάσισαν ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού δεν χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα περισσότερο από πέντε ημέρες. Μέχρι σήμερα, η διάρκεια της απομόνωσης ήταν διπλάσια. Ωστόσο, όταν οι ασυμπτωματικοί βγουν από την καραντίνα πέντε ημέρες μετά τη διάγνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα τουλάχιστον επί άλλες πέντε ημέρες όταν βρίσκονται με άλλους. Εξηγώντας την απόφαση, η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Ροσέλ Βαλένσκι, τόνισε ότι οι νέες συστάσεις απηχούν ό,τι «γνωρίζουμε για τη μετάδοση της νόσου και την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και ιδιαίτερα η αναμνηστική δόση». Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το CDC επέδειξε ανευθυνότητα στην απόφασή του.

Ο επιδημιολόγος Μάικλ Μίνα εξηγεί γιατί αντιτίθεται στη μείωση του χρόνου καραντίνας λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι είναι μολυσματικοί επί τρεις ημέρες, άλλοι επί δώδεκα. Σαφώς δεν θέλω να καθίσω δίπλα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός πέντε ημέρες νωρίτερα και δεν έχει ακόμα αρνητικό τεστ. Θα πρέπει οι ασυμπτωματικοί να βγαίνουν από την καραντίνα μόνον εφόσον έχουν αρνητικό τεστ».

Ρεκόρ νοσηλειών
Παρότι οι νοσηλείες στις ΗΠΑ αυξάνονται με συγκριτικά βραδύτερους ρυθμούς από τις νέες λοιμώξεις, σε κάποιες πολιτείες οι νέες εισαγωγές έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Μίσιγκαν, το Βερμόντ, το Μέιν και το Νιου Χαμσάιρ ξεπέρασαν σε νοσηλείες οποιαδήποτε άλλη στιγμή της πανδημίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους Αμερικανούς ειδικούς η σημαντική αύξηση των παιδιατρικών νοσηλειών λόγω COVID, κάτι που αποδίδουν τόσο στην υπερμεταδοτικότητα της «Ομικρον» όσο και στα συγκριτικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των νεότερων. Σήμερα στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με COVID περίπου 2.000 ανήλικοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 35% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.

Στη Βρετανία
Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση, παρότι αρνήθηκε να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς μέχρι την Πρωτοχρονιά, επανεξετάζει την επιστροφή του «κανόνα των έξι», σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπονται οι συναθροίσεις έξι ατόμων από δύο νοικοκυριά, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται και το Ισραήλ, όπου επίσης καλπάζει η μετάλλαξη «Ομικρον». Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πανδημική θύελλα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

«Από την αρχή της πανδημίας, στόχος μου ήταν να μην επιβάλω καθολικά μέτρα. Ομως η “Ομικρον” είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και στοιχεία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία καταγράφουν αύξηση των παιδιατρικών νοσηλειών», είπε. «Δεν θα φοβηθώ να κάνω αυτό που πρέπει προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες», κατέληξε.

Νέο φθηνό εμβόλιο
Ενα δώρο για την Ινδία και τα άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, που δεν έχουν δυνατότητα προμήθειας ικανών εμβολιαστικών δόσεων για την κάλυψη του πληθυσμού, παρουσίασαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Μπέιλορ και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας. Ο «πρωτοχρονιάτικος μποναμάς» τους είναι ένα νέο εμβόλιο, το Corbevax, που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολη και ανέξοδη η παραγωγή του. Το εμβόλιο ήδη έλαβε επείγουσα έγκριση στην Ινδία και βασίζεται σε παλαιότερη τεχνολογία. Στόχος των ερευνητών ήταν η σύνθεση ενός εμβολίου το οποίο τα αναπτυσσόμενα κράτη θα μπορούν να παρασκευάσουν εγχώρια. Το νέο εμβόλιο, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 3.000 εθελοντές, χρησιμοποιεί έναν γενετικώς τροποποιημένο κορωνοϊό και προκαλεί ικανοποιητική ανοσολογική αντίδραση χωρίς παρενέργειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός με το Corbevax μπορεί να προστατεύσει κατά τουλάχιστον 90% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού. Η αποτελεσματικότητά του έναντι της «Δέλτα» ανέρχεται στο 80% όσον αφορά την αποτροπή της βαριάς νόσου.