Οι παγκόσμιας κλίμακας περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών ως αποτέλεσμα της επέλασης του νέου κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως να φτάσουν σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν σημειωθεί πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 8% φέτος, μια μείωση έξι φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ το 2009, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η έκθεση του IEA. Πρόκειται για ένα «άνευ προηγουμένου ποσοστό», συνεχίζει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η πτώση θα είναι πιθανώς διπλάσια από όλες τις μειώσεις των εκπομπών CO2 που έχουν σημειωθεί μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η μείωση των εκπομπών δεν επαρκεί για πανηγυρισμούς, καθώς οι επιστήμονες προσδοκούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα να πέσουν επειγόντως, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει παράλυση της οικονομίας.
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% – η μεγαλύτερη πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, με την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να ισοδυναμεί με μια Κυριακή προ κορωνοϊού.
Μεταξύ της κατακρήμνισης των εταιριών ενέργειας, μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκρατούν τις απώλειές τους, αναφέρει ο Οργανισμός. Οι πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αποτελέσουν το ποσοστό-ρεκόρ του 40% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, λέει ο IEA.
Το κλειδί για πολλούς παγκόσμιους ηγέτες τώρα είναι να χρησιμοποιήσουν τα προτεινόμενα οικονομικά κίνητρα για την παγκόσμια οικονομία προκειμένου να προωθήσουν τις πράσινες βιομηχανίες του μέλλοντος.