Μετά την επίσημη καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αυστρία, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ για τον ενήλικο πληθυσμό και στη Γερμανία εντείνεται η πολιτική διαβούλευση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το θέμα αναμένεται μάλιστα να τεθεί προς ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός Μαρτίου.
Μετά τις προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών, σειρά έχει τώρα διακομματική πρόταση νόμου που παρουσιάζουν επτά βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, δηλαδή των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τους Ντιρκ Βίζε (SPD), Γιάνος Ντάμεν (Πράσινοι) και Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν (FDP).
Γενική υποχρέωση αλλά όχι εξαναγκασμός
Η πρόταση περιλαμβάνει τη θέσπιση γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού με τρεις δόσεις για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών με μόνιμη κατοικία τη Γερμανία. Οι βουλευτές προτείνουν μάλιστα η διάρκεια του μέτρου αυτού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου καθώς και του συστήματος υγείας να μην επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2023.
Η πρόταση απορρίπτει τον «εξαναγκασμό σε εμβολιασμό», ωστόσο προβλέπει την επιβολή προστίμων και ενδεχομένως κίνηση διαδικασιών ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού. Ενεργό ρόλο αποκτούν βάσει του νέου νομοσχεδίου και τα Ταμεία Υγείας, που θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για την εμβολιαστική διαδικασία. Υπό εξέταση παραμένει τι ακριβώς θα ισχύσει με όσους έχουν ήδη νοσήσει από κοροναϊό αλλά και ο καθορισμός εξαιρέσεων βάσει ιατρικών κριτηρίων.
Περισσότερες προτάσεις στο τραπέζι
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στη Μπούνστεσταγκ και άλλες προτάσεις σχετικών νομοσχεδίων από βουλευτές υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει καταθέσει ήδη τη δική της πρόταση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Οι Γερμανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ανεξαρτήτως στήριξης της Κ.Ο. στην οποία ανήκουν.
Σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Μαρτίου τίθεται στη Γερμανία σε ισχύ νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, ειδικότερα δε στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.