Quantcast

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» στη Βρετανία για το πρώτο χάπι κατά του ιού

Εν αντιθέσει με τις βρετανικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα

Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την πρώτη έγκριση στο χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού, ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας Υγείας ως σημαντικό νέο εργαλείο στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Merck δήλωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το πρώτο «πράσινο φως» που παίρνει το molnupiravir, μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Εν αντιθέσει με τις βρετανικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Στην πρώτη αντίδρασή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merck χαρακτήρισε την αδειοδότηση του molnupiravir ως ένα σημαντικό επίτευγμα για την εταιρεία.

«Πιστοί στην αποστολή μας να σώσουμε ζωές, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με αυστηρότητα και ταχείς ρυθμούς ώστε το molnupiravir να μπορεί να διατεθεί σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε.

Χαιρετίζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας καλωσόρισαν την ανάπτυξη του φαρμάκου για τη θεραπεία της Covid-19 που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι εντός πέντε ημερών από τη μόλυνση με τον ιό.

Ο David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, είπε ότι η έγκρισή του είναι μια ευπρόσδεκτη πρόοδος που θα μπορούσε να σώσει ζωές στη μάχη κατά της Covid-19.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το αντιικό χάπι δεν αποτελεί την τέλεια θεραπεία, δεδομένου ότι «προσέφερε» μόνο 50% μείωση νοσηλείας και θανάτου, ενώ οι ασθενείς έπρεπε να λάβουν το φάρμακο αρκετά νωρίς προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.

«Δεδομένου ότι το φάρμακο δεν σταματά τη μόλυνση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έφτανα στο σημείο να ισχυριστώ ότι αλλάζει το παιχνίδι» είπε ο David Dowdy.