Κορονοϊός: Πέθανε ο γιατρός που πρώτος προειδοποίησε για την εμφάνιση του ιού

565 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΕΘΑΝΕΙ

Απεβίωσε πριν από λίγο ο γιατρός που πρώτος προειδοποίησε τις υγειονομικές αρχές της Κίνας για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή 565 ανθρώπων.

Ο 34χρονος οφθαλμίατρος Λι Γουένλιανγκ εργαζόταν σε νοσοκομείο της Ουχάν, την πόλη-πηγή του ιού, και βρισκόταν εδώ και ημέρες σε καραντίνα.

Ο δρ. Λι ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη λέξη «κορονοϊός» σε συναδέλφους του στις 30 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, είχε μιλήσει για τον ιό σε συγγενείς και φίλους συναδέλφους του σε μηνύματα μέσω της διάσημης εφαρμογής weChat. Είχε παρατηρήσει ότι επτά άνθρωποι από τοπική ψαραγορά της Ουχάν είχαν διαγνωστεί με έναν ιό τύπου SARS και βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο. Εκείνο το διάστημα η Κίνα τηρούσε σιγή ιχθύος.

Μάλιστα ο 34χρονος οφθαλμίατρος είχε πει στους φίλους του να προειδοποιήσουν τους οικείους τους και μέσα σε λίγες ώρες είδε τα μηνύματα του σε screenshot να έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και παρόλο που δεν αναφερόταν πουθενά τ’ όνομα του, κατάλαβε ότι θα έχει πρόβλημα και πιθανότατα θα τιμωρούνταν με κάποιο τρόπο.

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η αστυνομία, η οποία κάλεσε τον γιατρό να δώσει εξηγήσεις αλλά και να παραδεχθεί υπογράφοντας σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Ασφάλειας ότι τα όσα ισχυριζόταν για τον ιό ήταν «ψευδή».

Ο εκλιπών Λι Γουένλιανγκ ήταν ένας από τους οκτώ που ερευνώνται από την αστυνομία για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» και για «διαταραχή της κοινωνικής συνοχής».