Κορωνοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ετοιμάζεται να κηρύξει η Ιαπωνία

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 1.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο ετοιμάζεται να κηρύξει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 1.000 στην πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Η επιτροπή των συμβούλων της κυβέρνησης της αναμένεται αρχικά να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης έκτακτης ανάγκης η οποία θα εστιάζει στο Τόκυο και στην Οσάκα και θα έχει ισχύ από την Τετάρτη. Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Σινζο Αμπε είναι διστακτικός λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση ύστερα από συζητήσεις με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε και στην αναβολή των προγραμματισμένων για φέτος Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκυο.

Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 85 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.