Κορωνοϊός: Η Σουηδία, μετά από 899 νεκρούς, ετοιμάζεται να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ετοιμάζεται να επιβάλει στους πολίτες της η Σουδηία, μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σ’ ένα πλήρες lockdown στη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό.

Το περίεργο πείραμα της Σουηδίας, που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και επικρίσεις από ειδικούς και πολίτες , δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν παραδέχθηκε, μετά τους 899 νεκρούς, ότι η «ευέλικτη» προσέγγιση της χώρας «δεν ήταν αρκετή». Ο Λεβέν, που δέχθηκε σκληρή κριτική για την απόφαση να μην κλείσουν μπαρ, καφετέριες και ρεστοράν ποντάροντας στην ευσυνειδησία των πολιτών να ακολουθήσουν τις συστάσεις για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αντιμετωπίζει τώρα νέα πυρά επειδή δεν προετοίμασε τη χώρα για την πανδημία του κορωνοϊού στοκάροντας φάρμακα και αναπνευστήρες.

Πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 2014 καθώς το κόμμα του μετείχε σε διάφορους συνασπισμούς, ο Λεβέν υποστήριξε ότι για τις ελλείψεις ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις και κόμματα. «Όλα τα κόμματα ευθύνονται γι’ αυτό, επειδή μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου ατόνησε σταδιακά η πολιτική προστασία, άρα μιλούμε για τρεις δεκαετίες. Έκτοτε συνέβαλαν πολλές κυβερνήσεις σ’ αυτό», είπε.

Την ίδια ώρα η Αυστρία, όπου οι ιαθέντες ξεπέρασαν χθες για πρώτη φορά τους νοσούντες από την Covid-19, ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία από αύριο Τρίτη μικρών καταστημάτων εμβαδού έως 400 τ.μ. καθώς και ανθοκηπίων, ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα μεγαλύτερα καταστήματα θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους από την Πρωτομαγιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Εστιατόρια και ξενοδοχεία μπορεί να ξανανοίξουν βαθμηδόν από τα μέσα Μαϊού, αν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από την κυβέρνηση οι σχετικές λεπτομέρειες.

Στη Δανία, μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που προχώρησαν σε περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, θα επαναλειτουργήσουν από τις 15 Απριλίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία για μαθητές της Α΄έως και της Ε΄Δημοτικού.

Όλα τα άλλα μέτρα, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμω και της λειτουργίας εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαϊου.

Στην Ισπανία ορισμένες επιχειρήσεις, εργοστάσια ξαναλειτουργούν από σήμερα, ενώ οι οικοδόμοι επιστρέφουν στις δουλειές τους με την αστυνομία να μοιράζει μάσκες προσώπου σε σταθμούς του μετρό και των σιδηροδρόμων και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ξεκαθαρίζει ότι η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στη χώρα στη μάχη κατά του φονικού κορωνοϊού.

Tην Κυριακή αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία 24ωρα ο αριθμός των ημερησίων θανάτων από την πανδημία της Covid -19 με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να πλησιάζει τις 17.000. Οι Αρχές ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στη «χειμερία νάρκη» που επιβλήθηκε επί 14 ημέρες στην ισπανική οικονομία προκαλώντας την αντίδραση ηγετών περιφερειών καθώς και συνδικάτων, αλλά τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας. «Απέχουμε πολύ από τη νίκη», προειδοποίησε ο Πέδρο Σάντσεθ. «Όλοι επιθυμούμε να επιστρέψουμε στους δρόμους μας, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερη η επιθυμία μας να νικήσουμε στον πόλεμο και να αποτρέψουμε μια οπισθοδρόμηση».

Ιταλία και Ιρλανδία παρέτειναν τα lockdown μέχρι τις Αρχές Μαϊου αν και κάποια εργοστάσια μπορεί να επαναλειτουργήσουν πριν τα τέλη του μήνα στη γειτονική χώρα, εφόσον το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισαν οι ιταλικές Αρχές.