Κορωνοϊός: Η πανδημία σαρώνει ξανά την Ευρώπη

Νέα μέτρα ανακοινώνουν οι Ευρωπαϊκές χώρες η μια μετά την άλλη εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων

Με την απειλή του κοροναϊού να καραδοκεί στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Η έξαρση των μολύνσεων σε όλη την Ευρώπη καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οδηγεί τις κυβερνήσεις στο να εξετάσουν την εκ νέου επιβολή νέων lockdown.

Και αυτό, γιατί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης το τρέχον κύμα της πανδημίας – κάποιοι ήδη μιλούν για το πέμπτο κατά σειρά – έφερε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ειδικά στη χώρα μας ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων από κοροναϊό.

Στην Ελλάδα μόνο το τελευταίο 24ωρο, στην Ελλάδα είχαμε 8.129 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 547 διασωληνωμένους και 80 θανάτους.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα Υγείας έχει ήδη «γονατίσει», με τα ράντζα να «πλημμυρίζουν» – όπως προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ – τους διαδρόμους των νοσοκομείων στις εφημερίες και τους γιατρούς να προεξοφλούν ότι η επιστράτευση των ιδιωτών συναδέλφων τους δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Ωστόσο τα νέα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού για εμβολιασμό παρουσιάζουν αύξηση.

 

Απελπιστική η κατάσταση στη Γερμανία

Η κατάσταση με τον κοροναϊό στη Γερμανία φαίνεται πως είναι δραματική, σύμφωνα με δήλωση της καγλελάριου Άγγελα Μέρκελ, με την ίδια να κάνει έκκληση για ώθηση στη διανομή ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ ζήτησε από όσους είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό τους να αλλάξουν γνώμη.

Νωρίτερα σήμερα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 52.826 καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας κυριεύει την Ευρώπη.

«Δεν είναι πολύ αργά για να επιλέξει κάποιος να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιος εμβολιάζεται προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Και αν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, αυτή θα είναι η έξοδος από την πανδημία», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε ένα συνέδριο δημάρχων γερμανικών πόλεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί «εθνική προσπάθεια» για να υπάρξει μαζική διανομή της τρίτης δόσης των εμβολίων καθώς η προστασία που προσέφεραν οι δύο πρώτες δόσεις ξεκίνησε να φθίνει έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

 

Νέο ρεκόρ μολύνσεων στην Αυστρία

Την ίδια ώρα οι μολύνσεις από κοροναϊό στην Αυστρία καταγράφουν νέο ημερήσιο ρεκόρ ενώ η χώρα μόλις πέρασε σε lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Με το 65% του πληθυσμού στην Αυστρία να είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι του κοροναϊού, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δυτική Ευρώπη, η Αυστρία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ήπειρο, με τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να διαμορφώνεται σε 925 ανά 100.000 ανθρώπους.

Σε αντίθεση με την Ολλανδία, που έχει δώσει εντολή για μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, η Αυστρία έχει επιδιώξει να αποφύγει την επιβολή επιπλέον περιορισμών στους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι ημερήσιες μολύνσεις αυξήθηκαν στις 14.416 σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 14.000. Το αποκορύφωμα του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων πριν από το σημερινό ήταν 9.586 κρούσματα πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η χώρα εισήλθε σε πλήρες lockdown.

Έχοντας απαγορεύσει στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε μέρη όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα πριν από 10 ημέρες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για lockdown, στο πλαίσιο του οποίου περίπου δύο εκατ. άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Οι πολίτες αυτοί μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για τη χρονική διάρκεια ή την απόσταση στην οποία μπορούν να κινηθούν. Δεδομένων αυτών των εκτεταμένων κατηγοριών, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το lockdown μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και εάν θα είναι αποτελεσματικό στο να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων.

 

Τηλεργασία εξετάζει η Γαλλία

Η Γαλλία ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφούν ξανά οι επιχειρήσεις στην τηλεργασία καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται και εκεί.

Όταν ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί ρωτήθηκε αν η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να συστήσει και πάλι στους εργοδότες να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, απάντησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter:

«Πιθανόν ναι (…) η τηλεργασία είναι ένα κομμάτι της εργαλειοθήκης μας».

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την τηλεργασία ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, αν και η εργασία από το σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στα καταστήματα.

Η Γαλλία θα μπορούσε «πιθανόν» να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της επιδημίας του κοροναϊού, κυρίως αν οι πολίτες ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, εκτίμησε ο Ντελφρεσί.

Ο ίδιος κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 να το πράξουν και να χορηγηθεί τρίτη, επαναληπτική δόση σε όσους πρέπει.

Η Γαλλία κατέγραψε χθες Τρίτη 19.778 νέα κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από τις 25 Αυγούστου.

Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 7,31 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.345 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της νόσου.

 

Αυστηροποιούνται τα μέτρα στην κεντρική Ευρώπη

Την ίδια στιγμή η Ουγγαρία ανακοινώνει 10.265 νέα κρούσματα του κοροναϊού ημερησίως με ελάχιστους περιορισμούς σε ισχύ και όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Με το νέο κύμα κρουσμάτων να σαρώνει την κεντρική Ευρώπη και τα νοσοκομεία να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα σε ορισμένες χώρες, όπως στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν όλες αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έχουν υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό των μολύνσεων.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και έχει ανακοινώσει υποχρεωτική ανοσοποίηση για τους εργαζομένους σε κρατικές υπηρεσίες ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους τους.

Ωστόσο δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους –με εξαίρεση τα μέσα μεταφοράς και τα νοσοκομεία– και δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί. Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα κρούσματα και «εάν κριθεί απαραίτητο, θα λάβει περαιτέρω μέτρα».

Η Ουγγαρία, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, έχει ανακοινώσει 32.514 θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας αλλά μόνο 5,78 εκατ. από τους πολίτες της είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πάνω από 1,66 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση.