Κορωνοϊός: Η Νότια Κορέα θα ζητήσει από το Νταβός την παροχή βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ

Τα τελευταία δύο χρόνια η Βόρεια Κορέα δεν είχε ανακοινώσει κανένα κρούσμα covid-19, όμως πριν περίπου δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας στο έδαφός της

Η Νότια Κορέα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να δοθούν εμβόλια κατά της covid-19 και άλλος ιατρικός εξοπλισμός στη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα της επιδημίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την υιοθέτηση εξαιρέσεων στις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Βόρεια Κορέα δεν είχε ανακοινώσει κανένα κρούσμα covid-19, όμως πριν περίπου δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας στο έδαφός της.

Έκτοτε οι αρχές έχουν επισημάνει ότι περίπου 2,95 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα πυρετού, ενώ 68 έχουν πεθάνει. Η χώρα έχει περιορισμένες ικανότητες διεξαγωγής τεστ, ενώ δεν διαθέτει εμβόλια και φάρμακα και έχει επιβάλει εθνικό lockdown αλλά και άλλα μέτρα περιορισμού της επιδημίας.

«Η αποστολή εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο μηδέν», δήλωσε η Να Κιούνγκ- γουόν ειδική απεσταλμένη του Νοτιοκορεάτη προέδρου προτού αναχωρήσει για το Νταβός στην Ελβετία, όπου θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας της.

Η Να εξήγησε ότι θα συζητήσει την παροχή βοήθειας στη Βόρεια Κορέα με τον Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), και τον Σεθ Μπέρκλι, εκτελεστικό διευθυντή της Gavi, της παγκόσμιας συμμαχίας για τα εμβόλια που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα παροχής εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες, αλλά και με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες.

«Αν δεν είναι εφικτή η άμεση παροχή βοήθειας, μπορούμε να συμμετάσχουμε σε σχέδια διεθνών οργανισμών όπως η ΔΕΕΣ. Θα υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση», τόνισε η Να.

Η ίδια σχολίασε ότι στόχος της είναι να πιέσει για την παροχή προσωρινών εξαιρέσεων στις κυρώσεις του ΟΗΕ ώστε να μπορέσουν να παραδοθούν στη Βόρεια Κορέα καύσιμα και γεννήτριες προκειμένου να διευκολυνθεί η φύλαξη των εμβολίων.

«Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε εξαιρέσεις στις κυρώσεις, αν κριθεί απαραίτητο (…) αν και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις με τα όπλα, αυτό ενδέχεται να εμποδίσει τη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας στη διεθνή κοινότητα», σχολίασε η Να.

Το προηγούμενο Σάββατο ο νέος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα με την παροχή εμβολίων κατά της covid-19. Ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει λάβει απάντηση στην προσφορά της.