Κορωνοϊός: Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Ευρώπη – Ποιες χώρες ετοιμάζονται σταδιακά να βγουν από την καραντίνα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ

Σχέδια για την επόμενη μέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του φονικού κορωνοϊού άρχισαν να καταστρώνουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη καθώς αρχίζει να μειώνεται ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ αυξάνονται δραματικά και η Ιαπωνία ετοιμάζει να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, η Αυστρία ήταν χθες η πρώτη χώρα της ΕΕ, που ανακοίνωσε σχέδια για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, «στόχος είναι από τις 14 Απριλίου να ξανανοίξουν μικρά καταστήματα εμβαδού έως 400 τ,μ. υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας». Αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του, όπως προβλέπει το σχέδιο, τα μεγαλύτερα καταστήματα μπορεί να λειτουργήσουν από την Πρωτομαγιά και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κι άλλες υπηρεσίες από τα μέσα Μαΐου, τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι πολίτες εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης το επόμενο διάστημα και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Την ίδια ώρα η Δανία ανακοίνωσε σχέδια για επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου εφόσον παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19. «Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι στη διαδρομή μπορεί να πέσουμε κι αν πάμε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι άσχημο το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε προσεκτικά ένα βήμα μετά το άλλο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε χθες την πανδημία του κορωνοϊού «τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την ΕΕ από συστάσεώς της». Κι ευχαρίστησε τους Γερμανούς που τηρούν τις οδηγίες της κυβέρνησης, προσθέτοντας, όμως, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ορίσει ημερομηνία για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αισιοδοξία δημιουργεί στο μεταξύ στην Ισπανία η μείωση για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μέχρι χθες του ημερήσιου αριθμού των θανάτων καθώς και των εισαγωγών ασθενών του κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Αν και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 26 Απριλίου τα δρακόντεια περιοριστικά, που αποφασίστηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα, η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους για το νέο κορωνοϊό, ώστε να περιλαμβάνονται και άτομα χωρίς συμπτώματα στο πλαίσιο ενός πρώτου βήματος για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown. «Προετοιμαζόμαστε για μια αποκλιμάκωση κι είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό να γνωρίζουμε ποιοι έχουν μολυνθεί», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.

Στην Ιταλία ανακοινώθηκαν χθες 636 νέοι θάνατοι, σχεδόν εκατό περισσότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη μέρα, αλλά ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε και πάλι. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε στην εφημερίδα La Repubblica ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. «Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να ζήσουμε με τον ιό», τουλάχιστον μέχρι την ανάπτυξη εμβολίου, τόνισε.

Ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων από τον κορωνοϊό μειώθηκε από 441 το προηγούμενο 24ωρο σε 357 την Κυριακή και στη Γαλλία, που έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι πτωτική πορεία ακολουθούν και οι εισαγωγές ασθενών της Covid-19 στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η ευλαβική τήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας.