Κορωνοϊός: Εφιαλτικό το σενάριο του ΟΗΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις – Απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Αύξηση σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πιο εφιαλτικό σενάριο, η πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία βλέπουμε να χάνονται καθημερινά δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεργία υψηλότερη και από εκείνην που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ο Οργανισμός υπολογίζει στο ευτυχέστερο σενάριο να χαθούν περίπου 5,3 εκατ θέσεις εργασίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη αυξάνει τον αριθμό αυτό σε 24,7 εκατ. Από πολύ νωρίς, στην χώρα μας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε πως η κρίση του κορωνοϊού θα ανακόψει την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Επιπλέον, η κρίση από τον κορωνοϊό θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε αριθμούς μεταξύ 8,8 και 35 εκατ., σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο και το πιο μελανό σενάριο αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου ο Διεθνής Οργανισμός καλεί σε μέτρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεργία που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, καλεί στον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ενίσχυση της οικονομίας και την υποστήριξη εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.