Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο το 2020, παρά τις οικονομικές συνέπειες από την Covid-19.
Ενώ πολλοί φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,2 εκατομμύρια, σε 56,1 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse. Το 2020, περισσότερο από το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως ήταν εκατομμυριούχοι για πρώτη φορά.
Η ανάκαμψη των χρηματιστιρών
Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η άνοδος των τιμών των κατοικιών βοήθησαν στην ενίσχυση του πλούτου τους. Η δημιουργία πλούτου φάνηκε να είναι «εντελώς ανεξάρτητη» από τα οικονομικά δεινά της πανδημίας, ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και συγγραφέα της Global Wealth Report, Άντονι Σόροκς, η πανδημία είχε «οξεία βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές», αλλά, όπως πρόσθεσε, «αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020».
Ο παγκόσμιος πολούτος αυξήθηκε
«Ο παγκόσμιος πλούτος όχι μόνο διατηρήθηκε σταθερός ενόψει τέτοιων αναταραχών, αλλά στην πραγματικότητα αυξήθηκε ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.
Ωστόσο, οι διαφορές στον πλούτο μεταξύ των ενηλίκων διευρύνθηκαν το 2020, και ο Σόροκς εκτίμησε ότι εάν οι αυξήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, όπως η αύξηση των τιμών των κατοικιών, αφαιρεθούν από την ανάλυση, «τότε ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών μπορεί να έχει μειωθεί».
«Στις χαμηλότερες ζώνες πλούτου όπου τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είναι λιγότερο διαδεδομένα, ο πλούτος τείνει να παραμένει σταθερός ή, σε πολλές περιπτώσεις, να υποχωρεί», σχολίασε.
«Μερικοί από τους υποκείμενους παράγοντες μπορεί να διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά σε κάποιο σημείο και αυτό θα μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», εξήγησε.
Τα αποτελέσματα της αύξησης
Ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 7,4%, ανέφερε η έκθεση. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο αριθμός των ανθρώπων με πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000 δολ. είχε τριπλασιαστεί σε μέγεθος από 507 εκατ. το 2000 σε 1,7 δισ. στα μέσα του 2020.
Όπως υποστηρίζεται, η αύξηση αντικατοπτρίζει την «αυξανόμενη ευημερία των αναδυόμενων οικονομιών, ιδίως της Κίνας, και την επέκταση της μεσαίας τάξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Πηγή: iefimerida.gr