Η «έκρηξη» κρουσμάτων Covid-19 που παραδέχτηκε η Βόρεια Κορέα εγείρει φόβους ότι ο κορωνοϊός θα φέρει υγειονομικό εφιάλτη σε μια χώρα με ανεπαρκές σύστημα υγείας, περιορισμένες δυνατότητες τεστ και κανένα πρόγραμμα εμβολιασμού.
Η επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων
Η απομονωμένη Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την Πέμπτη τα πρώτα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, επιβάλλοντας «σύστημα έκτακτης ανάγκης» και εθνικό lockdown, ενώ σήμερα επιβεβαίωσε τους πρώτους θανάτους από Covid-19.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επιβεβαιώσει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων αλλά ανέφεραν ότι πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν εμφανίσει εμπύρετα συμπτώματα από τα τέλη Απριλίου.
Κανένας εμβολιασμός, περιορισμένα τεστ
Μαζί με την Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις μόλις δύο χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το παγκόσμιο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες, που προβλέπει την προμήθεια εμβολίων, δεν περιέλαβε την Βόρεια Κορέα, καθώς η χώρα δεν το έχει μέχρι στιγμής ζητήσει.
Επίσης η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε την προσφορά εμβολίων από την Κίνα.
Τι γίνεται με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Η τελευταία αναφορά για το αν ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ανοσοποιηθεί ήταν τον Ιούλιο του 2021, όταν οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Νότιας Κορέας εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχει εμβολιαστεί.
Τον περασμένο χρόνο η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι δημιούργησε το δικό της τεστ μοριακής ανίχνευσης κορονοϊού (PCR) και η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι της έχει παραδώσει έναν μικρό αριθμό συσκευασιών για τεστ.
Όμως η Βόρεια Κορέα έχει δεχτεί σκληρές κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και από το 2020 έχει επιβάλει αυστηρά lockdown στα σύνορα, τα οποία έχουν παρεμποδίσει πολλές παραδόσεις.
Τι υποστηρίζουν ειδικοί
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής ο ρυθμός διενέργειας τεστ υποδηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον αριθμό των κρουσμάτων που έχει ανακοινώσει.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου μόλις 64.207 από τα 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Βόρειας Κορέας είχαν ελεγχθεί για Covid-19 και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΠΟΥ.
Δεν είναι εξάλλου σαφές αν η Βόρεια Κορέα έχει επιβάλει την χρήση μάσκας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Πολίτες της χώρας έχουν θεαθεί να φορούν μάσκες, αλλά άλλες φορές, σε μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν υπήρχε χρήση μάσκας.
Ο ίδιος ο Κιμ εθεάθη για πρώτη φορά να φοράει μάσκα την Πέμπτη κατά την σύσκεψη για την διαχείριση της πανδημίας.
Ελλείψεις προμηθειών
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την έγκαιρη ανταπόκριση και τον έλεγχο της εξάπλωσης μιας επιδημίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Δείκτη Ασφάλειας της Παγκόσμιας Υγείας του Δεκεμβρίου.
Παρότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό καταρτισμένων γιατρών και την ικανότητα να αναπτύσσει γρήγορα και να οργανώνει προσωπικό όταν βρεθεί αντιμέτωπη με έκτακτες ανάγκες, η Βόρεια Κορέα έχει σύστημα υγειονομικής φροντίδας με χρόνιες ελλείψεις των απαραίτητων πόρων.
Ελάχιστα νοσοκομεία
Κάθε χωριό της χώρας διαθέτει ένα ή δύο νοσοκομεία ή κλινικές και τα περισσότερα νοσοκομειακά ιδρύματά της έχουν εγκαταστάσεις απεικονιστικών μηχανημάτων, «αν και όχι απαραίτητα λειτουργικά», ανέφερε ο ΠΟΥ στην έκθεσή του για την Στρατηγική Συνεργασίας των Χωρών της περιόδου 2014-2019.
Ο Κουόν Γιανγκ-σε, ο νέος προταθείς για την θέση του υπουργού Ενοποίησης της Νέας Κορέας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις Βόρειας-Νότιας Κορέας, είπε χθες ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ούτε το πιο στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως παυσίπονα και αντισηπτικά.
Ανεξάρτητος ερευνητής της υπηρεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Βόρεια Κορέα για την πανδημία–ανάμεσά τους και το κλείσιμο συνόρων–πιθανόν να έχουν αποτρέψει μεγάλες εκρήξεις της πανδημίας «παρότι ενδεχομένως με σημαντικό κόστος για την κατάσταση της υγείας του ευρύτερου πληθυσμού».
«Χρόνια προβλήματα κατατρύχουν το σύστημα υγειονομικής φροντίδας της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι ελλειπείς επενδύσεις σε δομές, σε ιατρικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και φάρμακα, ενώ οι υγειονομικές εγκαταστάσεις της, οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς» αναφέρεται στην έκθεση.
Εφιάλτης ενόψει
Η έκρηξη της πανδημίας κινδυνεύει να αποτελέσει πολιτική πρόκληση για τον αυταρχικό ηγέτη της χώρας, λένε Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.
«Ο Κιμ διέταξε την κινητοποίηση των εφεδρικών ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, κάτι που σημαίνει ότι στη Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσουν τώρα πολεμικές εφεδρείες και ότι έχουν τελειώσει τα φάρμακα στα νοσοκομεία» λέει ο Τάε Γιανγκ-χο, Βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2016 και σήμερα είναι βουλευτής.
Ο Σι Σέονγκ-χο, ένας άλλος βουλευτής στη Νότια Κορέα, ο οποίος διέφυγε από τη Βόρεια το 2006, εκτιμά ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης ενός λειτουργικού ιατρικού συστήματος.
«Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν στη διάρκεια του λιμού στα χρόνια του 1990 έπειτα από το ξέσπασμα τύφου. Ήταν ένας εφιάλτης για το βορειοκορεατικό καθεστώς και για τους πολίτες», είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters