Οι οικονομικές συνεισφορές των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μειώθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας κοροναϊού, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters, καθώς η Ουάσιγκτον επανεξετάζει τη στήριξή της προς τον οργανισμό.
Η μεγάλη πτώση της χρηματοδότησης σε σχέση με την προηγούμενη διετία προέκυψε από τις περικοπές που αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το μέγεθος της αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από το σώμα του ΟΗΕ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πάντως, ότι τα κονδύλια των ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθούν ξανά στον επόμενο διετή προϋπολογισμό του ΠΟΥ μετά από νέες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 280 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης εγείρει αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον παγκόσμιο οργανισμό. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται τώρα σε πρόταση για αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών ώστε να καλύπτουν το 50% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, πρόταση που εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που θα έδινε στον οργανισμό μεγαλύτερη αυτονομία.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και το 2021, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα του ΠΟΥ που περιέχονται σε έγγραφο προϋπολογισμού που επικαλείται το Reuters και το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Η Ουάσιγκτον πλήρωσε 672 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ, από 893 εκατομμύρια δολάρια τη διετία 2018-19.
Η Γερμανία πρώτος δωρητής
Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ο κορυφαίος δωρητής του ΠΟΥ, με τη Γερμανία να έχει πάρει τα ηνία, με προσφορές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ, με 584 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021, που δαπανήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αμερικανικά κεφάλαια μειώθηκαν κυρίως το 2020 -την τελευταία πλήρη χρονιά του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η χρηματοδότηση διπλασιάστηκε το 2021 όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν, αλλά η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει πλήρως το επίπεδο χρηματοδότησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.
Ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση και προχώρησε στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι πολύ κοντά στην Κίνα και ότι κακοδιαχειρίστηκε την πρώτη φάση της πανδημίας -κατηγορίες που ο ΠΟΥ έχει αρνηθεί.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέφερε την Ουάσιγκτον στον ΠΟΥ και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, αλλά εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.