Quantcast

Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός με 213 νεκρούς, οιικονομικές επιπτώσεις, ακυρώσεις πτήσεων και 9.700 κρούσματα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κίνα και ολόκληρος ο πλανήτης πλέον, αφού ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό αυξάνεται ραγδαία μέρα με την ημέρα.

Μετά την χθεσινή του συνεδρίαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βλέποντας πως τα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν σε κάθε ήπειρο (σε 18 χώρες ως τώρα), αποφάσισε να κηρύξει τον κοροναϊό ως παγκόσμια απειλή και να σημάνει συναγερμό. Αυτό, προκαλεί αλυσίδα γεγονότων, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο μάλιστα για «αρνητικές οικονομικές συνέπειες» στο πρώτο τρίμηνο του 2020, για την παγκόσμια οικονομία.

Στην Κίνα, επιμένουν πως μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, με τον αριθμό των θυμάτων ωστόσο να αυξάνεται ραγδαία. Χθες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 43 άνθρωποι, φτάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 213, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.692.

Παράλληλα, τα κρούσματα εκτός Κίνας, συνεχίζουν να αυξάνονται. Ξεπερνούν πλέον τα 100, με τις χώρες όπου έχουν βρεθεί θετικοί ασθενείς στον κοροναϊό, να τους βάζουν σε καραντίνα. Το πρωί αναμένεται να φτάσουν δύο πτήσεις από την Ουχάν σε Αγγλία και Γαλλία, αμφότερες με περίπου 200 επιβάτες, οι οποίοι θα μπουν σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα, στην ίδια εταιρία όπου βρέθηκαν με τον κοροναϊό, άλλα τέσσερα άτομα. Πρώτα δείγματα επιβεβαιώθηκαν σε Ινδία, Φιλιππίνες, Ιταλία.

Η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines αποφάσισε επίσης να αναστείλει, έως τις 9 Φεβρουαρίου, τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Την ανακοίνωση έκανε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπιλάλ Εκσί. Τόνισε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες δεν θα γίνουν οι πτήσεις προς Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν, μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για παγκόσμιο συναγερμό. Το ίδιο αποφάσισαν και οι Βρετανικές αερογραμμές που ακύρωσαν τις πτήσεις για Πεκίνο και Σαγκάη, αλλά και η Air France, ενώ και η πρεσβεία των ΗΠΑ θα αδειάσει λόγω του κοροναϊού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε και οδηγία στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Κίνα εξαιτίας του κοροναϊού.

Ο αθλητισμός δέχεται και αυτός πλήγματα από τον κοροναϊό. Στην Κίνα επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη διοργάνωση του στίβου για φέτος (πλην Ολυμπιακών Αγώνων), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Η διοργάνωση θα φιλοξενούνταν τον Μάρτιο στην πόλη Νανζίνγκ, αλλά η Παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να την αναβάλει και να την φιλοξενήσει στην ίδια πόλη το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση στον στίβο για τέτοιο λόγο, με την πόλη να χάνει τεράστια έσοδα, καθώς αναμένονταν αποστολές από όλο τον κόσμο. Από τον κοροναϊό η οικονομική ζημιά για την Κίνα είναι μεγάλη, καθώς ακυρώνονται πολλά ιβέντς, την ώρα που εταιρίες, όπως η ΙΚΕΑ, κλείνουν τα καταστήματά τους και αεροπορικές εταιρίες αποφασίζουν να αναστείλουν τις πτήσεις τους προς Κίνα.

Δεν θα είναι μόνο η Κίνα που θα πληγεί οικονομικά εξαιτίας του κοροναϊού. Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η εξάπλωσή του θα προκαλέσει σοβαρές «αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2020».

«Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία της.