Κομισιόν: Η Ρωσία λέει δικαιολογίες για να μην προμηθεύσει φυσικό αέριο στην ΕΕ

Λάθη και δικαιολογίες καταλογίζει η Κομισιόν στην Gazprom

Λάθη και δικαιολογίες καταλογίζει η Κομισιόν στη Gazprom σχετικά με την αδυναμία παράδοσης φυσικού αερίου μέσω του NordStream1.

 

 

 

Τι ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. «Τίποτα δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. Οτιδήποτε άλλο λέγεται για το συγκεκριμένα θέμα είναι απλά και ξεκάθαρα λάθος. Ό,τι λέει η Ρωσία είναι βασικά μια δικαιολογία για να μην προμηθεύσει φυσικό αέριο στην ΕΕ», ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει πολλές φορές μιλήσει για τον «εκβιασμό» από την πλευρά της Μόσχας όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η Ευρώπη έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, βάσει των εξελίξεων στην Ουκρανία. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση κατά της Ρωσίας όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος. «Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η ΕΕ υιοθέτησε σειρά αποφάσεων που θίγει διάφορα είδη ρωσικών ορυκτών καυσίμων, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο, όμως το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι και δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.