Κολομβία σε ΟΗΕ: Δεν υπάρχει καμία διατροφική ανασφάλεια

Τι αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ)

Η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε κατηγορηματικά χθες Δευτέρα τα συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ, που διατυπώνει την εκτίμηση πως σχεδόν 7,3 εκατομμύρια Κολομβιανοί θα βρεθούν σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας φέτος.

 

 

 

«Απορρίπτουμε την έκθεση αυτή, η οποία μας κατέλαβε εξαπίνης, καθώς δημοσιοποιήθηκε χωρίς καμιά πρότερη διαβούλευση ως είθισται», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Εξωτερικών, η Μάρτα Λουσία Ραμίρες.

«Αγνοούμε ποια μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε» στη σύνταξη του εγγράφου αυτού, «από το οποίο λείπουν οι αριθμοί που θα υποστήριζαν τα συμπεράσματά του», συνέχισε η κυρία Ραμίρες, εμφανώς οργισμένη.

Τι αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ)

Στο επίμαχο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς προβλέπουν πως η «διατροφική ανασφάλεια θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Κολομβία, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, των οικονομικών προκλήσεων και της περιφερειακής μεταναστευτικής κρίσης που χειροτερεύουν οι εσωτερικοί εκτοπισμοί» στη χώρα των Άνδεων.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι 7,3 εκατ. Κολομβιανοί θα βρεθούν σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας και θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα μέσα στο 2022.

Στην έκθεση, η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων φιγουράρει σε χάρτη που σκιαγραφεί την κατάσταση ως προς την πείνα στον κόσμο, μαζί με το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μαδαγασκάρη, την Αϊτή.

«Απαιτούμε η Κολομβία να διαγραφτεί από τον χάρτη και οι ισχυρισμοί αυτής της έκθεσης να διορθωθούν», εξεμάνη η υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ιβάν Ντούκε, για την οποία «δεν επαφίεται στον FAO και στο ΠΕΠ να κρίνουν την πολιτική κατάσταση ή τη σταθερότητα της Κολομβίας».

Οι δύο υπηρεσίες «αγνόησαν όλα όσα έχουν γίνει» προκειμένου να «αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων» στην Κολομβία, «να αυξηθούν τα έσοδα των φτωχότερων οικογενειών», αλλά και τα «πολλαπλά κοινωνικά προγράμματα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία» του νέου κορωνοϊού, συνέχισε η επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας.

«Έγινε το παν ώστε κανένας να μην υποφέρει από πείνα στην Κολομβία, με ιδιαίτερη έμφαση στην διατροφή των παιδιών», κατέληξε η κυρία Ραμίρες.