Κολομβία: Επικυρώθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για βιασμό ή δολοφονία ανηλίκου

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Σκληρότερες ποινές στην Κολομβία για τα αδικήματα του βιασμού και τις δολοφονίας.

 

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, επικύρωσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους δράστες βιασμού και φόνου παιδιών και νέων κάτω των 18 ετών.

 

 

«Σήμερα, η Κολομβία λέει “όχι” σε αυτούς τους εγκληματίες που καταφέρονται κατά της τρυφερότητας, της αθωότητας, της ουσίας των παιδιών μας», είπε ο Κολομβιανός πρόεδρος από το προεδρικό μέγαρο Casa de Nariño στην Μπογκοτά.

 

Σχεδόν δύο ανήλικοι δολοφονούνται καθημερινά στην Κολομβία. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία, περισσότερα από 22.000 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών έπεσαν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και 708 υπέκυψαν έπειτα από βιαιοπραγίες σε βάρος τους το 2019.

 

Το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου του 2020, 6.479 ανήλικοι καταγράφηκαν ως φερόμενα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο νέος νόμος, τον οποίο ενέκρινε το Κοινοβούλιο, τροποποιεί το άρθρο 34 του Συντάγματος που απαγόρευε μέχρι πρότινος «τις ποινές της εξορίας, της ισόβιας κάθειρξης και της δήμευσης». Έως σήμερα, η ανώτατη ποινή στην Κολομβία ήταν η κάθειρξη 60 ετών.