Quantcast

Κολομβία: Δικαστική έρευνα για στρατολόγηση πάνω από 18 χιλ. ανηλίκων από την FARC

Στελέχη των FARC είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν πως οι ανήλικοι δεν στρατολογούνταν αλλά εντάσσονταν εθελοντικά στις τάξεις τους

Το ειδικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα διενεργήσει έρευνα για τη στρατολόγηση 18.667 ανηλίκων σε πέντε δεκαετίες από τη FARC, την πρώην οργάνωση ανταρτών που αφοπλίστηκε και διαλύθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

«Η εργαλειοποίηση των παιδιών στη σύρραξη έκανε την κολομβιανή κοινωνία να υποφέρει», είπε ο πρόεδρος της λεγόμενης Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP), ο Εδουάρδο Σιφουέντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπογοτά.

Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι τουλάχιστον 5.691 από τους ανηλίκους αυτούς ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών, κάτι που παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ειδικό δικαστήριο, η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia-Ejército del Pueblo, FARC-EP) «στρατολογούσε και χρησιμοποιούσε συστηματικά παιδιά αυτού του ηλικιακού φάσματος στην ένοπλη σύρραξη, αντίθετα με ό,τι είχε δεσμευτεί».

Το ζήτημα ήταν και παραμένει λεπτό. Στελέχη των FARC είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν πως οι ανήλικοι δεν στρατολογούνταν αλλά εντάσσονταν εθελοντικά στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα El Tiempo, ο αριθμός των στρατολογημένων παιδιών στον οποίο αναφέρθηκε η JEP είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν στον οποίο αναφέρονταν ως χθες οι κολομβιανές εισαγγελικές αρχές. Ο αριθμός προέκυψε από τη μελέτη βάσεων δεδομένων οργανώσεων θυμάτων, κρατικών θεσμών και πανεπιστημίων, σύμφωνα με το δικαστήριο, που επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Το ειδικό δικαστήριο κάλεσε 26 πρώην ηγετικά στελέχη των FARC να απολογηθούν, να δώσουν τη δική τους «εκδοχή» για τα γεγονότα, όσον αφορά τη στρατολόγηση παιδιών. Κατόπιν θα αποφασίσει εάν θα τους ασκηθούν διώξεις για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, φόνους και σεξουαλική βία με θύματα ανήλικα παιδιά.

Όσοι προσέρχονται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, υποχρεούνται να λένε την αλήθεια και να αποζημιώνουν τα θύματα, με αντάλλαγμα την επιβολή εναλλακτικών ποινών. Διαφορετικά προσάγονται ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης ως και είκοσι ετών.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters