Αξιωματικός του στρατού της Κολομβίας, που απήχθη το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κολομβία, δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του, που πιστεύεται ότι ήταν αποστάτες πρώην οργάνωσης ανταρτών, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές χθες Δευτέρα.
Ο υπολοχαγός Κριστιάν Καλδερόν απήχθη το Σάββατο, ενώ κινείτο μαζί με τοπικούς παράγοντες και δημόσιους λειτουργούς σε δρόμο δήμου στην κοιλάδα της Κάουκα.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, οι απαγωγείς ήταν μέλη ομάδας αποστατών της άλλοτε οργάνωσης μαρξιστών ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα).
Οι δράστες, μέλη της ομάδας Αδάν Ισκιέρδο, σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή, απήγαγαν τον αξιωματικό και άφησαν τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στα οχήματα, όλους πολίτες, να φύγουν.
Οι αρχές εντόπισαν κατόπιν το πτώμα άνδρα που πιστεύεται ότι ανήκει «στον αξιωματικό μας», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο υπολοχαγός «απήχθη ενώ συμμετείχε σε τεχνικές μελέτες οδοποιίας (…) που θα ωφελούσε τοπικές κοινότητες», κατήγγειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, προσάπτοντας την ευθύνη στους αποστάτες των FARC για το έγκλημα, που χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Las disidencias de las Farc secuestraron y asesinaron, en el Valle del Cauca, a nuestro subteniente del @COL_EJERCITO Cristian Sebastián Calderón Jiménez. Los criminales de este cobarde hecho serán perseguidos y llevados ante la justicia. Toda mi solidaridad con su familia. 1/2 pic.twitter.com/YcPCiVEG8S
— Iván Duque ?? (@IvanDuque) September 6, 2021
Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016, που έβαλε επισήμως τέλος στη σύγκρουση μισού αιώνα και πλέον ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις FARC, εκατοντάδες αντάρτες αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα.
Χωρίς ενοποιημένη διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως διαθέτουν το τρέχον διάστημα κάπου 2.500 μαχητές· χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών πόρων και εκβιάσεις, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Μετά τη συμφωνία ειρήνης αποστρατεύτηκαν κάπου 13.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στο αντάρτικο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 7.000 μαχητών. Σχεδόν 300 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε στοχευμένες δολοφονίες, τις οποίες οι αρχές προσάπτουν κυρίως σε πρώην συντρόφους τους στα όπλα.