Κοινό μέτωπο Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράτυπης εισόδου στα σύνορα με τη Σερβία

Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών υπεγράφη από τη Σερβία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν οι τρεις χώρες, «για να μετατοπιστεί η γραμμή άμυνας από την εισροή παράτυπων μεταναστών νοτιότερα».

Όπως εξήγησε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος των συνόρων της Σερβίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα συσταθούν μεικτές ομάδες περιπολίας, οι οποίες θα εξοπλιστούν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ώστε να εντοπίζουν και να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια παράτυπης εισόδου στη Σερβία.

Κατά τη συνάντηση των τριών ηγετών, αναφέρθηκε ότι το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας την αποκαλούμενη βαλκανική οδό.

Ακόμα, διαπιστώθηκε δε πως οι περισσότεροι μετανάστες εισήλθαν στη Σερβία από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν προτίθεται να αποτελέσει «πάρκινγκ παράτυπων μεταναστών», γι’ αυτό και, όπως είπε, η τριμερής συνεργασία προσβλέπει στη θωράκιση της συνοριογραμμής στον Νότο.

 

Όρμπαν: 250.000 προσπάθειες παράτυπης εισόδου στην Ουγγαρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών γινόταν στα σύνορα με την Ουγγαρία, όπου υπάρχει και μεταλλικός φράκτης, ωστόσο η δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών καθιστά αδύνατη την αποτροπή των παράτυπων εισόδων.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράτυπης εισόδου στα σύνορα με τη Σερβία.

«Με τη συνεργασία των τριών χωρών στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα σύνορά μας», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισήμανε πως μόνο το 2022 οι αυστριακές αρχές δεχτήκαν 96.000 αιτήματα ασύλου και επισήμανε ότι «το κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται από την ΕΕ δεν λειτουργεί, και γι’ αυτό αναζητούνται συμμαχίες εκτός του πλαισίου που καθόρισαν οι Βρυξέλλες».