Quantcast

«Κληρώνει» για πόλεμο ή ειρήνη στην Ουκρανία – Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Ρώσο πρόεδρο συγκριτικά με άλλους ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι «παρατεταμένες συνομιλίες» (όπως εκτίμησε πως θα είναι το Κρεμλίνο) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, οι κρισιμότερες στην πολιτική του σταδιοδρομία, καθώς μπορεί να κρίνουν τον πόλεμο ή την ειρήνη.

Ο Όλαφ Σολτς ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Ρώσο πρόεδρο συγκριτικά με άλλους ηγέτες όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι γερμανορωσικές σχέσεις είναι προνομιακές λόγω και του Nordstream 2, αλλά σίγουρα όχι μόνο (εμπορικές συναλλαγές κλπ). Εξάλλου, το Βερολίνο έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τους συμμάχους του για «θολή στάση» στο Ουκρανικό.

Αναφερόμενος νωρίτερα στην κρίσιμη επίσκεψη Σολτς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία την Τετάρτη ως «αβάσιμη υστερία που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τις εντάσεις».  Ερωτηθείς για την αντίδραση του Ρώσου προέδρου στις δυτικές αναφορές για προγραμματισμένη εισβολή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν αστειεύτηκε για την ώρα του πολέμου.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει δει ακόμη «πραγματική αποκλιμάκωση» από τη Ρωσία, παρά τις αναφορές της Μόσχας περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Μόσχας για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «δίνει λόγους για αισιοδοξία», αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση για απόσυρση μονάδων.

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δήλωνε νωρίτερα σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου».

Η βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News.

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» δήλωσε σαρκαστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας δηλώσεις ηγετών και πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.