Quantcast

Κλιματική κρίση: «Τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να αρχίσουν να πεθαίνουν οι Δυτικοί»

Μια ανάσα πριν την Cop27, τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν κουραστεί από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Δύσης

Ο πλανήτης θα αναλάβει ουσιαστική δράση για την κλιματική κρίση μόνο όταν οι άνθρωποι που ζουν σε πλούσια κράτη αρχίσουν να πεθαίνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς εξαιτίας των επιπτώσεών της, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος της Γκαμπόν, προειδοποιώντας ότι η αναίρεση των υποσχέσεων για παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την προσαρμογή των φτωχότερων κρατών δημιούργησε «ένα αίσθημα προδοσίας» πριν την Cop27.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Λι Γουάιτ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην συμπεριφέρονται σε αντιστοιχία με την κρίση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ σημείωσε ότι φοβάται για το μέλλον που περιμένει τα παιδιά του. Είπε ότι τα $100 δισεκατομμύρια κλιματικών κονδυλίων που είχαν υποσχεθεί να παρέχουν οι πλούσιες χώρες δεν έφτασε ποτέ στις φτωχότερες, γεγονός που δημιουργεί καχυποψία λίγο πριν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

 

Σημείο καμπής… τα προβλήματα της Δύσης

Ο ΟΗΕ έχει παρουσιάσει την Cop27, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ-ελ-Σεΐχ ως «την αφρικανική σύνοδο για το κλίμα», και η χρηματοδότηση των κρατών που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη για την αντιμετώπιση των απωλειών και των καταστροφών θα είναι κεντρικό ζήτημα.

«Με όλα όσα συνέβησαν φέτος στο Κέρας της Αφρικής και το Πακιστάν – αυτά τα μέρη έχουν τεράστια σημασία», τόνισε ο Γουάιτ. «Όμως η ξηρασία που δεν είχε προηγούμενο εδώ και 500 χρόνια στην Ευρώπη, οι πυρκαγιές στη Γαλλία και η μετατροπή του μετρό της Νέας Υόρκης στους καταρράκτες του Νιαγάρα μπορεί να είναι το σημείο καμπής στο οποίο τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά ώστε τα ανεπτυγμένα κράτη να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κλιματική κρίση».

«Είναι φρικτό που το λέω αυτό, όμως μέχρι να αρχίσουν να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα ανεπτυγμένα κράτη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει», τόνισε.

Πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν σε τι βαθμό ο πλανήτης προσεγγίζει την κλιματική καταστροφή, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ο πλανήτης έχει φτάσει σε ένα «πραγματικά σκοτεινό σημείο».

Η Γκαμπόν προσπαθεί, η Δυση σιωπά

Η Γκαμπόν, ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη στον πλανήτη και πατρίδα για πάνω από τους μισούς αφρικανικούς ελέφαντες των δασών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, έχει αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια πίστωσης ρύπων όλων των εποχών, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι προστάτευσε το τμήμα του τροπικού δάσους του Κονγκό που βρίσκεται στην επικράτειά της. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη και για το τελευταίο που έχει απομείνει να απορροφά περισσότερες εκπομπές άνθρακα από εκείνες που απελευθερώνει.

Σύμφωνα με τον Γουάιτ, η χώρα του, που λαμβάνει από το πετρέλαιο περίπου το 60% των κρατικών εσόδων έχει αποδεχτεί ότι το τέλος της πετρελαϊκής οικονομίας πλησιάζει και ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βιώσιμη δασοκομία και υλοτομία.

«Δεν έχουμε λάβει μέτρα για να ενθαρρύνουμε ενεργά τον θάνατο της πετρελαιοβιομηχανίας, όπως έκανε η Κόστα Ρίκα», είπε, αναφερόμενος στη Συμμαχία Πέρα από το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο που ιδρύθηκε στην Cop26 στη Γλασκώβη από το κράτος της Κεντρικής Αμερικής και τη Δανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η πετρελαιοβιομηχανία θα εξαφανιστεί».

Ένα μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη γενιά

Ο πολιτικός, που αντλεί την καταγωγή του από το Μάντσεστερ, δήλωσε ότι έχει δει μόνο περιορισμένη κλιματική χρηματοδότηση για τη χώρα του παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκνευρισμό απέναντι στην κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ.

«Ξανά και ξανά, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιήσει. Έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους και δεν το κάνουν σε επαρκή βαθμό. Έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν, πράγμα που δεν φαίνεται να υλοποιείται. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα, επομένως θα περιμέναμε μια πιο ειλικρινή εμπλοκή από τα ανεπτυγμένα κράτη και θα περιμέναμε ότι θα σέβονταν τον λόγο τους και τις δεσμεύσεις τους», συνέχισε.

«Έχω τρία παιδιά. Τους λέω ότι λείπω επειδή προσπαθώ να σώσω τον πλανήτη. Το καταλαβαίνουν, γιατί είναι η αλήθεια. Δημιουργούμε ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη γενιά».