Κλιματική κρίση: Άνοδος ρεκόρ στη στάθμη των θαλασσών το 2022

Μάλιστα τον περασμένο χρόνο, η αύξηση της στάθμης έφτασε νέο ρεκόρ με την ακραία τήξη των παγετώνων και τα επίπεδα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών, που οδηγεί σε διαστολή του νερού, να συμβάλλουν σημαντικά

Με πάνω από τον διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την πρώτη δεκαετία των μετρήσεων 1993-2002 αυξήθηκε η στάθμη των θαλασσών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Μάλιστα τον περασμένο χρόνο, η αύξηση της στάθμης έφτασε νέο ρεκόρ με την ακραία τήξη των παγετώνων και τα επίπεδα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών, που οδηγεί σε διαστολή του νερού, να συμβάλλουν σημαντικά.

Στο μεταξύ, η μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας ήταν 4,62 mm ετησίως ανάμεσα στο 2013 και το 2022, όπως σημειώνει ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της έκθεσής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ισοδυναμεί με διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης της στάθμης των θαλασσών σε σχέση με τη δεκαετία 1993-2022, που οδηγεί σε συνολική αύξηση της στάθμης κατά 10 cm από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη αρχίσει να απειλεί ορισμένες παραθαλάσσιες πόλεις και την ίδια την ύπαρξη χωρών που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Τουβαλού, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει μία ψηφιακή εκδοχή του για την περίπτωση βύθισής του.

«Αυτή η έκθεση δείχνει, για μία ακόμη φορά, ότι οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ – συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και των θαλασσών, την τήξη των φύλλων πάγου και των παγετώνων, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τη θέρμανση και την οξίνηση των ωκεανών», αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλλας.

Η ετήσια έκθεση, που δίνεται στη δημοσιότητα την παραμονή της Ημέρας της Γης, δείχνει επίσης ότι το στρώμα του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο. Η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη, με το 58% της επιφάνειάς τους να πλήττεται από θαλάσσιο καύσωνα.

Στο σύνολό του, το 2022 κατατάσσεται ως η πέμπτη ή η έκτη θέση που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,15 βαθμό Κελσίου επάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και αυτό παρά τις συνέπειες της ψύξης που αποδίδονται στο τριετούς διάρκειας κλιματικό φαινόμενο La Niña.

Σημειώνεται ότι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως ο πλανήτης μπορεί να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2023 ή το 2024, τροφοδοτούμενος από την κλιματική αλλαγή και την επιστροφή των συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το κλιματικό φαινόμενο El Niño.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters