Quantcast

Κλιματική αλλαγή: «Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία» η αντιμετώπισή της λέει ο Γκουτέρες

Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται «σε επικίνδυνη ζώνη» ενώ οι χώρες πολεμούν την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΗΕ - «Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία, αλλά συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα»

Νέα, αυστηρή προειδοποίηση για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που ήδη έχει σε όλον τον πλανήτη απηύθυνε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε υπουργούς 40 χωρών που συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ζήτημα σήμερα Δευτέρα.

Σε πολύ δραματικούς τόνους, ο Γκουτέρες απηύθυνε προειδοποίηση για τις πυρκαγιές και τους καύσωνες. «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα» τόνισε.

«Έχουμε μία επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας» επισήμανε.

Πυρκαγιές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Οι πυρκαγιές μαίνονταν το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ευρώπη αλλά και τη Βόρεια Αμερική. Απειλή από τις πύρινες φλόγες δέχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου, στη Νότια Αμερική. Η ζέστη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Κ

αύσωνες έπληξαν Ινδία και νότια Ασία, ξηρασίες κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, ενώ οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τους πρωτοφανείς καύσωνες τον Μάρτιο τόσο στον Νότιο όσο και στον Βόρειο Πόλο.

Προειδοποίηση για ακραία ζέστη με ρεκόρ θερμοκρασιών, έως και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Δευτέρα.

Τι συζητούν οι υπουργοί στη διάσκεψη του Βερολίνου

Οι υπουργοί που συναντώνται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της διήμερης διάσκεψης «Petersberg Climate Dialogue» θα συζητήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και το πρόβλημα των αυξανόμενων τιμών των ορυκτών καυσίμων και των τροφίμων, όπως και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση γίνεται τα τελευταία 13 χρόνια σε ετήσια βάση, με πρόσκληση από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ θεωρείται μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ χωρών, πριν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, ενώ η προεδρία διατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μειωμένες οι προσδοκίες για την Cop27

Πάντως, οι προσδοκίες για την Cop27 έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και στις τιμές των τροφίμων έχουν βυθίσει τις κυβερνήσεις σε πληθωριστική κρίση, η οποία εν μέρει δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Cop26, οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παγκόσμια θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο οι δεσμεύσεις ήταν ανεπαρκείς για να το επιτύχουν. Φέτος, οι χώρες συμφώνησαν να παρουσιάσουν βελτιωμένα εθνικά σχέδια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Πάντως η κρίση μάλλον ματαιώνει τις όποιες προσδοκίες.

Ο Σάμεχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και πρόεδρος του Cop27, θα παραστεί στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ωστόσο, το αιγυπτιακό σχέδιο για τις εκπομπές αερίων θεωρήθηκε μάλλον απογοητευτικό από παρατηρητές, που εξέφραζαν ελπίδα ότι το Κάιρο θα θελήσει να δώσει ένα φιλόδοξο παράδειγμα σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Κριτική Γκουτέρες στις «πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης»

Ο Γκουτέρες άσκησε δριμεία κριτική στις «πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης», δηλαδή στα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους στις πλούσιες χώρες για να παρέχουν βοήθεια στις φτωχές, χωρίς να εξαιρεί την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως είπε, δεν είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους, όσον αφορά στη χρηματοδότηση που απαιτείται για την κλιματική κρίση και ζήτησε τη μεταρρύθμισή τους.

Ειδικότερα, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, ως μέτοχοι των τραπεζών, θα πρέπει να απαιτήσουν άμεσα να παραδοθούν οι επενδύσεις και η βοήθεια που χρειάζεται για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα.