Quantcast

Κλιματική αλλαγή: Ο χειμώνας μοιάζει καλοκαίρι στις γυμνές Άλπεις – Με τεχνητό χιόνι το πρωτάθλημα σκι (Φώτο)

Η εξαφάνιση του χιονιού σε υψόμετρα κάτω των 2.000 μέτρων αναζωπυρώνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης

Μεγάλο μέρος των Άλπεων δείχνει διαφορετικό τον φετινό χειμώνα. Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός στην κεντρική οροσειρά της Ευρώπης αφήνει τι χορτάρι να μεγαλώσει στις βουνοπλαγιές και φέρνει πονοκέφαλο στα χιονοδρομικά κέντρα και τους λάτρεις του αλπικού λευκού.

Γυμνά βράχια, χώμα και χαμηλή βλάστηση ήταν ορατά τη Δευτέρα στα δημοφιλέστερα θέρετρα για σκι, όπως το Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, το Βιλάρ-σιρ-Ολόν και το Κραν-Μοντανά στην Ελβετία, αναφέρει το Associated Press.

Η εξαφάνιση του χιονιού σε υψόμετρα κάτω των 2.000 μέτρων αναζωπυρώνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια ζώνη που εκτείνεται από την Γαλλία στην Πολωνία, με τις Άλπεις στο κέντρο, μεγάλο τμήμα της Ευρώπης απολαμβάνει καιρό για κοντομάνικο. Στην Πολωνία, οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ήταν διψήφιες.

Στο Ντελεμόν της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε ρεκόρ μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας στους 18,1 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 2,5 βαθμούς ψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ για τον Ιανουάριο. Ιστορικό υψηλό καταγράφηκε και σε άλλες πόλεις.

Για πρώτη φορά, τα γυμνά βράχια αποκαλύφθηκαν ανάμεσα στους παγετώνες Scex Rouge και Zanfleuron της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο (Reuters)

«Στην αλλαγή του χρόνου σχεδόν σε κάνει να ξεχνάς ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα» σχολίασε στο ιστολόγιό της η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MeteoSuisse.

Τεχνητό χιόνι

Η έλλειψη χιονιού είναι ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στο Αντελμπόντεν της Ελβετίας, το οποίοο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι το Σάββατο, το οποίο παρακολουθούν συνήθως γύρω στους 25.000 φίλαθλοι.

Οι καφετί και πράσινοι λόφοι σημαδεύουν το τοπίο και στερούν το βουνό από τη βουκολική γοητεία του.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν φέτος αποκλειστικά με τεχνητό χιόνι, παραδέχεται ο διευθυντής διαδρομών Τόνι Χάντι.

«Το κλίμα κάπως αλλάζει αλλά τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε να ζούμε;» σχολίασε στο AP.

Στη γειτονική Γαλλία, η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France ανέφερε ότι το 2022 τέλειωσε με θερμοκρασίες κοντά σε ιστορικά ρεκόρ για την εποχή –συνεχίζοντας έτσι την τάση του περασμένου έτους που έφερε ρεκόρ καλοκαιρινών θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την υπηρεσία η χιονόπτωση ήταν κοντά στα κανονικά επίπεδα σε υψόμετρα άνω των 2.200 μέτρων στις νότιες και βόρειες Άλπεις. Ήταν όμως σαφώς μειωμένη σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε όλα τα Πυρηναία.

Οι Άλπεις έχουν βέβαια μεγάλη έκταση και κάποιες περιοχές απολαμβάνουν άφθονο χιόνι, όπως συμβαίνει στους ιταλικούς Δολομίτες.

Ο χειμώνας μοιάζει με άνοιξη και στη Γερμανία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 16 βαθμούς σε κάποιες περιοχές την Δευτέρα.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκτιμάται ότι ήταν η θερμότερη στα χρονικά, με το πρακτορείο ειδήσεων DPA να αναφέρει ότι ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 20 βαθμούς σε τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς στα νότια της χώρας.

Το κύμα ζέστης που έφερε στην Ευρώπη αέρα από υποτροπικές περιοχές οφείλεται στο ίδιο φαινόμενο, την πολική δίνη, που τις προηγούμενες ημέρες κάλυψε τις ΗΠΑ με παγωμένο αέρα από την Αρκτική, επισήμανε ο Βιμ Τίερι, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν σταματούν εδώ, προειδοποίησε.

«Μέχρι τα τέλη του αιώνα θα έχουν όλα τελειώσει […] το σκι στις Άλπεις όπως το γνωρίζουμε» είπε.

«Στο μέλλον, τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν».