Κλιματική Αλλαγή: Δεκάδες νεκροί από τον καύσωνα σε ΗΠΑ και Καναδά

Στον Καναδά, μάλιστα, η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Βόρεια Αμερική αφήνει πίσω του εκατόμβες νεκρών.

 

 

Καναδάς: Έσπασε κάθε ρεκόρ

Ο πρωτοφανής καύσωνας έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στον Καναδά. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Στο Βανκούβερ, η αστυνομία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πάνω από 130 περιστατικά ξαφνικών θανάτων. 24 αστυνομικοί επέστρεψαν εκτάκτως σε υπηρεσία για να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια, ενώ ειδικές ιατρικές ομάδες παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη.

 

Οι αστυνομικοί περιγράφουν τραγικές στιγμές, με οικογένειες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους και να ανακαλύπτουν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη καταγράφηκε η τρίτη συνεχής ημέρα θερμοκρασιών – ρεκόρ. Το θερμόμετρο στην επαρχία Βρετανική Κολούμπια ανέβηκε στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Πριν από την Κυριακή, στον Καναδά δεν είχε ποτέ καταγραφεί θερμοκρασία υψηλότερη των 45 βαθμών Κελσίου.

 

Τρίτη, 30 Ιουν 2021.: To θερμόμετρο στο Λίτον του Καναδά δείχνει 49,6 °C

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (…). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο καύσωνας προκαλείται από τον λεγόμενο «θερμικό θόλο» που δημιουργείται όταν η υψηλή πίεση παγιδεύει τη θερμότητα και εμποδίζει να εξελιχθούν άλλα καιρικά μέτωπα.

ΗΠΑ: Εκατομμύρια πολίτες εγκλωβισμένοι σε κλοιό καύσωνα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το θερμόμετρο σταθερά στους 40 βαθμούς Κελσίου, στις υψηλές θερμοκρασίες αποδίδεται ο θάνατος πάνω από 100 ανθρώπων. Τα τελευταία περιστατικά καταγράφηκαν σε Ουάσιγκτον και Όρεγκον.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πάνω από 14 εκατομμύρια πολίτες στις βορειοδυτικές ακτές βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν εκδωθεί προειδοποιήσεις για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή και υποσχέθηκε αναβάθμιση των υποδομών:

«Θέλω να σημειώσω ότι η ακραία ζέστη που βιώνουμε στα δυτικά δεν απειλεί μόνο τις δασικές εκτάσεις, αλλά είναι μία απειλή από μόνη της. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίας ζέστης και παρατεταμένης ξηρασίας. Βλέπουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο σφοδρές και κινουνται ταχύτερα και κρατούν περισσότερο.»

Καθώς οι θερμοκρασίες σταδιακά αποκλιμακώνονται, οι δασικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Καναδά έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός.

Πηγή: Euronews