Οι αρχές επί ποδός υπό τον φόβο επεισοδίων μετά τη δολοφονία καθηγητή από τζιχαντιστή και την απόφαση για κλείσιμο τζαμιού.
Το προσωρινό κλείσιμο ενός τζαμιού έξω από το Παρίσι, διατάχθηκε την Τρίτη, έπειτα από τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας από τζιχαντιστή, η οποία συγκλόνισε τη Γαλλία.
Πάντως στη χώρα επικρατεί τρόμος και οι αρχές βρίσκονται επί ποδός υπό τον φόβο ταραχών ενώ έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για τον νεαρό τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ, ο οποίος μαχαίρωσε και εν συνεχεία αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Ιστορίας επειδή παρουσίασε μέσα στην τάξη σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, είχε επαφή με τζιχαντιστή ρωσικής καταγωγής στη Συρία, όπως μεταδίδουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε χθες, Τετάρτη, φόρο τιμής στον καθηγητή ο οποίος αποκεφαλίστηκε.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε», σε ομιλία του στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, στη διάρκεια μιας τελετής στην οποία παρέστησαν η οικογένεια του Πατί και περίπου άλλοι 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους αξιωματούχοι και συνάδελφοι του δολοφονηθέντα, αλλά και μαθητές του.
Το φέρετρο του καθηγητή εισήλθε στον χώρο της τελετής υπό τους ήχους του τραγουδιού «One» των U2.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Γάλλος πρόεδρος, αφού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μετά θάνατον στον Πατί, κατήγγειλε «την ολέθρια συνωμοσία» και «το μίσος προς τον άλλο», θύμα του οποίου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας, που φονεύθηκε σε ηλικία 47 ετών «διότι ενσάρκωνε τη Δημοκρατία».
«(Ο Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε) διότι οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Ο Πατί αποκεφαλίστηκε από έναν ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο γυμνάσιο όπου εργαζόταν, δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Ο δράστης έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από τα πυρά αστυνομικών.
«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Έξω από τη Σορβόννη, όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοθόνη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στον καθηγητή.
Οι πέντε αυτοί άνδρες έχουν προφυλακιστεί, με εξαίρεση τον Μπραχίμ Σνινά, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί. Ο Σνινά φέρεται να είχε εκδώσει «φάτουα» εναντίον του καθηγητή, ενώ είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον δράστη του φόνου, πριν από το τραγικό συμβάν.