Κλείνει τζαμί στο Παρίσι μετά τη δολοφονία του καθηγητή από τζιχαντιστή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε χθες, φόρο τιμής στον καθηγητή ο οποίος αποκεφαλίστηκε

Οι αρχές επί ποδός υπό τον φόβο επεισοδίων μετά τη δολοφονία καθηγητή από τζιχαντιστή και την απόφαση για κλείσιμο τζαμιού.

 

Το προσωρινό κλείσιμο ενός τζαμιού έξω από το Παρίσι, διατάχθηκε την Τρίτη, έπειτα από τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας από τζιχαντιστή, η οποία συγκλόνισε τη Γαλλία.

 

Το κλείσιμο διατάχθηκε στο πλαίσιο της καταστολής ατόμων που είναι ύποπτοι για υποκίνηση μίσους, ενώ το Μεγάλο Τζαμί του Παντίν, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας, είχε ανεβάσει βίντεο στη σελίδα του στο Facebook, πριν την επίθεση στον καθηγητή, με το οποίο εξαπέλυε μίσος εναντίον του.

 

Πάντως στη χώρα επικρατεί τρόμος και οι αρχές βρίσκονται επί ποδός υπό τον φόβο ταραχών ενώ έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για τον νεαρό τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ, ο οποίος μαχαίρωσε και εν συνεχεία αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Ιστορίας επειδή παρουσίασε μέσα στην τάξη σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, είχε επαφή με τζιχαντιστή ρωσικής καταγωγής στη Συρία, όπως μεταδίδουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ.

 

Στο μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα «La Nouvelle Republique» έκανε γνωστό ότι δέχθηκε απειλές, λίγες ώρες αφότου αναδημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από το Charlie Hebdo. Σύμφωνα με την διεύθυνση της εφημερίδας, έχει δεχθεί πέντε απειλές στο Facebook. H αναδημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Charlie Hebdo έγινε στις 18 Οκτωβρίου, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε χθες, Τετάρτη, φόρο τιμής στον καθηγητή ο οποίος αποκεφαλίστηκε.

 

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε», σε ομιλία του στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, στη διάρκεια μιας τελετής στην οποία παρέστησαν η οικογένεια του Πατί και περίπου άλλοι 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους αξιωματούχοι και συνάδελφοι του δολοφονηθέντα, αλλά και μαθητές του.

 

Το φέρετρο του καθηγητή εισήλθε στον χώρο της τελετής υπό τους ήχους του τραγουδιού «One» των U2.

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Γάλλος πρόεδρος, αφού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μετά θάνατον στον Πατί, κατήγγειλε «την ολέθρια συνωμοσία» και «το μίσος προς τον άλλο», θύμα του οποίου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας, που φονεύθηκε σε ηλικία 47 ετών «διότι ενσάρκωνε τη Δημοκρατία».

 

 

«(Ο Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε) διότι οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», υπογράμμισε ο Μακρόν.

 

Ο Πατί αποκεφαλίστηκε από έναν ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο γυμνάσιο όπου εργαζόταν, δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Ο δράστης έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από τα πυρά αστυνομικών.

 

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Έξω από τη Σορβόννη, όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοθόνη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στον καθηγητή.

 

Στο μεταξύ η εισαγγελία αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι. Ηλικίας 14 και 15 ετών οι δύο μαθητές του γυμνασίου κατηγορούνται για «συνεργεία σε δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση» επειδή υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη μπροστά από το σχολείο με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό.
Οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον ο ένας.

 

Εξάλλου ο Μπραχίμ Σνινά, πατέρας ενός μαθητή, και ο ισλαμιστής Αμπντελακίμ Σεφριουί κατηγορούνται για «συνέργεια σε δολοφονία τρομοκρατικής φύσης», κατηγορία που απαγγέλθηκε και εναντίον δύο φίλων του δράστη, του Ναΐμ Μπ. και του Αζίμ Ε.

 

Ένα τρίτο πρόσωπο που συνδέεται με τον δράστη, ο Γιουσού Σ., κατηγορείται για «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον προσώπων».

 

Οι πέντε αυτοί άνδρες έχουν προφυλακιστεί, με εξαίρεση τον Μπραχίμ Σνινά, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί. Ο Σνινά φέρεται να είχε εκδώσει «φάτουα» εναντίον του καθηγητή, ενώ είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον δράστη του φόνου, πριν από το τραγικό συμβάν.

 

Ο Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δεσμευθεί να πατάξει τους ισλαμιστές, υποσχέθηκε: «Σε κάθε σχολείο, θα δώσουμε πίσω την εξουσία στους καθηγητές να δημιουργούν ανθρώπους που σέβονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους».

 

Ο Πατί «δεν ήταν ο εχθρός της θρησκείας» που παρουσιάζουν οι εξτρεμιστές, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είχε διαβάσει το Κοράνι, σεβόταν τους μαθητές του ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, ενδιαφερόταν για τον ισλαμικό πολιτισμό».

 

Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή προκάλεσε σοκ στη Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές.