Δημοσιογράφος-ερευνητής, πολύ γνωστός στο Κιργιστάν χάρη στις έρευνές του για υποθέσεις διαφθοράς, κατηγορείται για «κατοχή ναρκωτικών», ανακοίνωσε χθες Κυριακή η αστυνομία, μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση ρεπορτάζ του για μια ισχυρή πολιτική οικογένεια.
Η υπόθεση εγείρει ανησυχίες περί εκστρατείας καταστολής των ΜΜΕ από τον νέο πρόεδρο της κεντρασιατικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, τον Σαντίρ Ζαπάροφ, η θητεία του οποίου έχει ήδη σημαδευτεί από τις συλλήψεις πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής και την αύξηση των ελέγχων σε οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.
Πότε τέθηκε υπό κράτηση
Ο Μπόλοτ Τεμίροφ τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του καναλιού του στην πλατφόρμα YouTube.
Περίπου 200 υποστηρικτές του, ανάμεσά τους αρκετοί συνάδελφοί του, συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή μπροστά στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών· ορισμένοι αξίωσαν να παραιτηθεί ο υπουργός.
Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε αυθημερόν, η αστυνομία της Μπισκέκ, της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι ο κ. Τεμίροφ και ο συνάδελφός του Μπόλοτ Ναζάροφ συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν δίωξη για «κατοχή παράνομων ναρκωτικών».
Αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
Το βίντεο
Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε την ώρα της σύλληψής, του ο Μπόλοτ Τεμίροφ τόνισε πως πιστεύει ότι αστυνομικοί τού φύτεψαν ναρκωτικά σε μια τσέπη.
#Kırgızistan da yapılan yolsuzluklar hakkında yayın yapan gazeteci Bolot Temirov un ofisinde Polis uyuşturucu bulmuş !
Gazeteci Kırgızistan gizli servisinde yapılan yolsuzlukları ortaya çıkarmıştı.
Poliste hemen ofisinde uyuşturucu bulmuş… senaryo yabancı değil.. pic.twitter.com/yA5JA4fywd— Uğur_Keleş (@UgurKelesTTK) January 22, 2022
Η Νορβηγική Επιτροπή του Ελσίνκι, ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξίωσε από την πλευρά της μέσω Twitter η υπόθεση αυτή να ερευνηθεί τάχιστα, «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εικασία ότι οι αρχές καταστέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς στο κορυφαίο επίπεδο».
Η σύλληψη και οι απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του δημοσιογράφου ακολουθούν ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το κανάλι του στο YouTube για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας από τον τομέα του καυσίμων συγγενούς του Καμτσίμπεκ Τασίεφ, του επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του Κιργιστάν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, όπως και ο νυν αρχηγός του κράτους, μετά τις ταραχές του 2020.
Τι ανταπάντησε ο πρόεδρος Ζαπάροφ
Ο πρόεδρος Ζαπάροφ από την πλευρά του διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως θα φροντίσει η έρευνα να είναι «δίκαιη», ταυτόχρονα όμως υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον κ. Τασίεφ, σύμμαχό του επί μακρόν.
«Ο Καμτσίμπεκ (Τασίεφ) έχει εξηγήσει λεπτομερώς (…) ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι εντελώς ανυπόστατες», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τασίεφ αρνήθηκε ότι η Επιτροπή Έρευνας, της οποίας ηγείται, επηρέασε την έρευνα της αστυνομίας για τον Μπόλοτ Τεμίροφ.
«Δεν μπλέχτηκα ποτέ στη διαφθορά (…) αυτή είναι η θέση που επέλεξα όλη μου τη ζωή», είπε ακόμη.
Το Κιργιστάν των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων χαρακτηρίζεται η πιο ασταθής χώρα της περιοχής πολιτικά. Οι τρεις από τις έξι προσωπικότητες που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της όταν έπεσε η άλλοτε ΕΣΣΔ, πριν από τριάντα χρόνια και πλέον, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία μετά το 2005, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς, του νεποτισμού και της εκλογικής νοθείας.