Quantcast

Κίνα: Συναγερμός λόγω του νέου ιού «Langya» – Δεκάδες τα κρούσματα

Ο «Langya» είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 - Οι μολύνσεις διαπιστώθηκαν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν

Δεκάδες άνθρωποι στην Κίνα έχουν προσβληθεί από ένα νέο ιό ζωικής προέλευσης, που ονομάσθηκε Λάνγκια, ανακοίνωσαν επιστήμονες, οι οποίοι στο στάδιο αυτό αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός Langya henipavirus (LayV) προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ναυτίες και πονοκεφάλους.

Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η μυγαλή, ένα μικρό θηλαστικό με σουβλερό ρύγχος, μπορεί να είναι το ζώο που επέτρεψε τη μετάδοσή του στον άνθρωπο.

Οι μολύνσεις διαπιστώθηκαν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ (ανατολικά) και Χενάν (κέντρο).

Τριάντα πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου από την αμερικανική ιατρική επιθεώρηση αναφοράς New England Journal of Medicine (NEJM).

Οι ασθενείς, αγρότες οι περισσότεροι, δεν είχαν ούτε «στενή επαφή» ούτε «εκτέθηκαν από κοινού» σε παθογόνο παράγοντα, υπογραμμίζεται στη μελέτη, στην οποία διατυπώνεται η υπόθεση για «σποραδική» μόλυνση ανθρώπων.

Ορισμένοι ανέπτυξαν ανωμαλίες στο επίπεδο των αιματικών κυττάρων. Σε άλλους υπήρξε αλλοίωση των ηπατικών και νεφρικών λειτουργιών, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Ο Langya είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018.

Όμως, αυτή τη φορά ο ιός ταυτοποιήθηκε επισήμως, χάρη σ’ ένα σύστημα εντοπισμού των οξέων εμπύρετων καταστάσεων και προηγούμενης έκθεσης σε ζώα.

Οι επιστήμονες κρίνουν πως στο στάδιο αυτό είναι πρόωρο να αποφανθούν σχετικά με ενδεχόμενη μετάδοση του LayV μεταξύ ανθρώπων, δεδομένου του μικρού αριθμού των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ασθένειες που συνδέονται με τον ιό.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό ή θανατηφόρο κρούσμα του Langya, υπογραμμίζει στην εφημερίδα Global Times ο ιολόγος Λίνφα Ουάνγκ της ιατρικής σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

 

 

Πόσο ανησυχητικός είναι ο νέος ιός

Στο μεταξύ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε πως ο νέος αυτός ιός δεν είναι ανησυχητικός και δεν μεταδίδεται εύκολα.

«Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Είναι ένας ιός που έχει χρόνια που είναι στην Κίνα κυρίως και σε άλλες περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει ένα άλλο, ο οποίος είναι πιο θανατηφόρος εκτός από τον Langya, επομένως ο Langya είναι πιο ήπιος. Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη η μετάδοση», είπε ο Καθηγητής.

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι ο ιός εμφανίζεται όταν υπάρχει στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

«Ο αρχικός ιός προήλθε από νυχτερίδες και μετά μπήκε στους χοίρους και από εκεί στον άνθρωπο. Εκείνοι που έρχονταν σε στενή επαφή με τους χοίρους μολύνονταν. Ο Langya φαίνεται ότι κρύβεται στα ποντίκια», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί αυτός ο ιός εμφανίστηκε τώρα στην Κίνα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι ο άνθρωπος όλο και περισσότερο αναμιγνύεται με τα ζώα. «Για ποιο λόγο εμφανίστηκε στην Κίνα αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω, ίσως κάποιοι που εργάζονται σε φάρμες έχουν εκτεθεί στον ιό με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτός ο πολύ μικρός αριθμός περιστατικών. Δεν τον βλέπω να εξάγεται εκτός Κίνας σε γοργούς ρυθμούς», πρόσθεσε.