Quantcast

Κίνα: Σε δύσκολη θέση το Πεκίνο ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Από την Πενγκ Σουάι ως τη Σιντζιάνγκ, τα ζητήματα που δυσχεραίνουν τη θέση του Πεκίνου

Από την πανδημία στο μποϊκοτάζ των Αγώνων από τις ΗΠΑ, περνώντας από την υπόθεση της τενίστριας Πενγκ Σουάι και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, μια σειρά ζητημάτων φέρνουν σε δύσκολη θέση το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα ενόψει της διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Υπόθεση Σιντζιάνγκ
Καταγγέλλοντας «τις κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην επαρχία Σιντζιάνγκ η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Αμερικανοί αθλητές θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, αλλά στο Πεκίνο δεν θα σταλεί επίσημη αντιπροσωπεία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει κλείσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους σε κέντρα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια επαρχία στη βορειοδυτική Κίνα.

Οι Ουιγούροι, μειονότητα στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας, είναι κυρίως στόχος των αρχών έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές και αυτονομιστές. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν στόχο να αποτρέπουν τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει μια «γενοκτονία» στη Σιντζιάνγκ βάσει πληροφοριών που κάνουν λόγο για αναγκαστικές στειρώσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξάλλου διευκρίνισε ότι διπλωματικό προσωπικό θα είναι παρόν στην Κίνα για να πλαισιώνει τους Αμερικανούς αθλητές.

Κορωνοϊός
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν έξι μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που είχαν αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός στα τέλη του 2019, έχει περιορίσει σημαντικά την επιδημία στο έδαφός της, όμως κάποιες σποραδικές εστίες εξακολουθούν να αναφέρονται.

Οι αρχές υιοθετούν δραστικά μέτρα: lockdown, διενέργεια μαζικών τεστ και εμβολιασμό κατά της covid-19 ήδη από την ηλικία των 3 ετών.

Τα κινεζικά σύνορα είναι ουσιαστικά κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε μια «φούσκα» από την οποία δεν θα μπορούν να βγουν οι περίπου 2.900 αθλητές που θα συμμετέχουν σε αυτούς.

Οι αθλητές θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 είτε να παραμείνουν σε καραντίνα 21 ημερών μόλις φτάσουν στην Κίνα. Όλοι θα υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ.

Εξάλλου τους Αγώνες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μόνο όσοι είναι κάτοικοι Κίνας.

Υπόθεση Πενγκ Σουάι
Η τενίστρια, που έχει εκπροσωπήσει την Κίνα τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατήγγειλε στις αρχές Νοεμβρίου πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της χώρας ότι την ανάγκασε να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του επί τρία χρόνια.

Το μήνυμά της, που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως λογοκρίθηκε και η 35χρονη τενίστρια εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή επί τρεις εβδομάδες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Η Πενγκ εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και τον διαβεβαίωσε ότι είναι καλά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης (WTA) ανακοίνωσε την αναστολή όλων των τουρνουά στην Κίνα λόγω της ανησυχίας για την τύχη της Πενγκ.

Θιβέτ
Ενώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την κινεζική παρουσία στο Θιβέτ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι καταστέλλει τη θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή.

Ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, κατηγορεί το κομμουνιστικό καθεστώς ότι διεξάγει εκεί «πολιτιστική γενοκτονία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ