Κίνα: Πανικός στις ΜΕΘ, «πλημμύρισαν» τα κρεματόρια λόγω κορωνοϊού -Επτά θανάτους παραδέχεται η κυβέρνηση (Βίντεο)

Ενώ τα κρεματόρια και οι ΜΕΘ στην Κίνα έχουν γεμίσει, το Κομμουνιστικό Κόμμα παραδέχεται μόνο επτά θανάτους από Covid-19

Αφού προκάλεσε σάλο παγκοσμίως με σοκαριστικές εικόνες, η Κίνα αναγκάστηκε πρόσφατα, μετά από πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, να αλλάξει τακτική όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

NYT: Ο χαμηλός αριθμός θανάτων από την Covid στην Κίνα δεν πείθει κανέναν

Η πολιτική «μηδενικής Covid» με τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα είναι πλέον παρελθόν, όμως τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν πλέον εκτοξευθεί και υπάρχουν πολλές αναφορές για θανάτους λόγω της ασθένειας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες από «πλημμυρισμένα» νοσοκομεία και κρεματόρια, ενώ σε ΜΜΕ υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που δεν έβρισκαν πού να αφήσουν τις σορούς των νεκρών συγγενών τους.


Οι Times της Νέας Υόρκης, σε δημοσίευμά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, είχαν τον εξής τίτλο: Καθώς τα κρούσματα εκρήγνυνται, ο χαμηλός αριθμός θανάτων από την Covid στην Κίνα δεν πείθει κανέναν.

Πολιτικά κίνητρα για υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης με την πανδημία στην Κίνα
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» και να υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Στις επίσημες στατιστικές και εκθέσεις προπαγάνδας της, η Κίνα έχει αναγνωρίσει μόνο επτά θανάτους από Covid τις τελευταίες δύο εβδομάδες -και μόνο στο Πεκίνο. Ακόμα, η Κίνα μετράει τους θανάτους από Covid μόνο εάν ο ιός ήταν η άμεση αιτία αναπνευστικής ανεπάρκειας -ένας ορισμός που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι θα οδηγούσε σε τεράστια υποεκτίμηση.

Εξάλλου, ο Σι Ζινπίνγκ, ο Κινέζος πρόεδρος, έχει ήδη παρουσιάσει την επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό των θανάτων λόγω του κορωνοϊού ως απόδειξη της ανωτερότητας της Κίνας έναντι της Δύσης. Θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός αυτός, εάν καταγράφονται πολλοί θάνατοι από την ασθένεια.

«Αν δημοσιοποιούσαν τον αριθμό των θανάτων, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το κύρος του κόμματος», δήλωσε ο Willy Lam, ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Jamestown Foundation, μια ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με τους New York Times.

«Πλημμυρισμένες» ΜΕΘ, γεμάτα κρεματόρια, λόγω του ξεσπάσματος της Covid στην Κίνα
Σε εκτενές ρεπορτάζ του, το πρακτορείο The Associated Press σκιαγραφεί την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και τα κρεματόρια της Κίνας, όπου οι πολίτες δεν βρίσκουν θέση για να νοσηλευτούν ή για να μεταφέρουν τις σορούς των συγγενών τους.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα νοσοκομεία της Κίνας σε περιοχές νοτιοδυτικά του Πεκίνου έχουν κατακλυστεί από κόσμο και οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στο σημείο να διώχνουν ασθενοφόρα, ενώ, παράλληλα, οι συγγενείς ασθενών ψάχνουν για άδεια κρεβάτια. Οι διάδρομοι των νοσοκομείων έχουν γεμίσει, με ασθενείς σε παγκάκια ή ακόμα και στο πάτωμα.

Το AP μεταδίδει τις εμπειρίες πολιτών, οι οποίοι χρειάστηκε να πηγαίνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αφού όλα ήταν γεμάτα, κουβαλώντας μαζί τους δικούς τους ανθρώπους με σοβαρά συμπτώματα Covid-19. Ακόμα και όταν έβρισκαν νοσοκομεία που δεν τους έδιωχναν, έπρεπε να μπουν στην ουρά της αναμονής. Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι και τρομαγμένοι, εξαιτίας του πανικού στα νοσοκομεία.

«Σε διάστημα δύο ημερών, δημοσιογράφοι του Associated Press επισκέφτηκαν πέντε νοσοκομεία και δύο κρεματόρια σε πόλεις στους νομούς Baoding και Langfang, στην κεντρική επαρχία Hebei. Η περιοχή ήταν το επίκεντρο ενός από τα πρώτα ξεσπάσματα της Κίνας αφού το κράτος χαλάρωσε τους ελέγχους για Covid-19 τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για εβδομάδες, η περιοχή ήταν ήσυχη, καθώς οι άνθρωποι αρρώσταιναν και έμεναν σπίτι.

Πολλοί έχουν πλέον αναρρώσει. Σήμερα, οι αγορές είναι πολυσύχναστες, τα εστιατόρια γεμίζουν και τα αυτοκίνητα κινούνται μαζικά, παρόλο που ο ιός εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Κίνας. Τις τελευταίες ημέρες, πρωτοσέλιδα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η περιοχή «αρχίζει να ξαναρχίζει την κανονική ζωή».

Αλλά η ζωή στους θαλάμους έκτακτης ανάγκης και στα κρεματόρια του κεντρικού Hebei είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Παρόλο που οι νέοι επιστρέφουν στη δουλειά τους και οι ουρές στις κλινικές συρρικνώνονται, πολλοί από τους ηλικιωμένους πέφτουν σε κρίσιμη κατάσταση. Καθώς γεμίζουν οι ΜΕΘ και τα γραφεία τελετών, θα μπορούσε να είναι προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει και στην υπόλοιπη Κίνα.

Στο κρεματόριο του Zhuozhou, οι κλίβανοι καίνε υπερωρίες καθώς οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την απότομη αύξηση των θανάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν υπάλληλο. Ένας εργαζόμενος υπολόγισε ότι καίει 20 έως 30 πτώματα την ημέρα, από τρία στα τέσσερα που ήταν πριν από την χαλάρωση των μέτρων.

«Υπήρξαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που πέθαναν», είπε ο Zhao Yongsheng, εργαζόμενος σε ένα κατάστημα με είδη κηδειών κοντά σε ένα τοπικό νοσοκομείο. «Δουλεύουν μέρα και νύχτα, αλλά δεν μπορούν να τα κάψουν όλα». Οι ειδικοί έχουν προβλέψει μεταξύ ενός εκατομμυρίου και 2 εκατομμυρίων θανάτων στην Κίνα το επόμενο έτος.

Σε ένα κρεματόριο στο Gaobeidian, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Zhuozhou, το πτώμα μιας 82χρονης γυναίκας μεταφέρθηκε από το Πεκίνο, δύο ώρες οδικώς, επειδή τα γραφεία τελετών στην πρωτεύουσα της Κίνας ήταν γεμάτα, σύμφωνα με τον εγγονό της γυναίκας, Liang.

«Είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε για 10 ημέρες», είπε ο Liang, δίνοντας μόνο το επώνυμό του λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.