Κίνα: Ο πρόεδρος επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων στη σύνοδο των Bricks

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση για υποδαύλιση παγκόσμιας κρίσης, με τους δύο ηγέτες να ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Bricks.

 

Ο Σι κάλεσε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (Bricks) να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή και τόνισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούν ένα πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα, βασισμένο στα Ηνωμένα Έθνη.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις – και στην κατάχρηση των κυρώσεων», είπε ο Σι στη σύνοδο κορυφής των Bricks.

«Η συνάντησή μας σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή επιλογής για το μέλλον της ανθρωπότητας: ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι χώρες των Bricks πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία στην ομάδα των Bricks, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% της συλλογικής οικονομικής ισχύος της, ύψους 27,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πούτιν ζήτησε ισχυρότερη συνεργασία των Bricks και στράφηκε εναντίον της Δύσης, την οποία κατηγόρησε ότι υποδαύλισε μια κρίση.

«Μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των απερίσκεπτων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών», είπε ο Πούτιν.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς» για να «παρακάμψει τα δικά της λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ και υποστηρίζει μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα με στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε μια μάχη με αυταρχικές κυβερνήσεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ