Quantcast

Κίνα: «Κόκκινος» συναγερμός για τον ακραίο καύσωνα

Η Σανγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, εξέδωσε τον δεύτερο «κόκκινο» συναγερμό μέσα σε τέσσερις ημέρες, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου

Πάνω από 90 «κόκκινες» προειδοποιήσεις, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των τριών βαθμίδων συναγερμού, ήταν ενεργές σε όλη την Κίνα σήμερα το πρωί.

 

Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν τη λεκάνη απορροής του Γιανγκτσέ.

Η Σανγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, εξέδωσε τον δεύτερο «κόκκινο» συναγερμό μέσα σε τέσσερις ημέρες, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι οικοδομικές εργασίες και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες πρέπει να περιορίζονται ή να σταματούν εντελώς όταν εκδίδεται «κόκκινος» συναγερμός, που ιστορικά αποτελεί πολύ σπάνια περίπτωση για την πόλη των 25 εκατ. κατοίκων.

Η Κίνα ετοιμάζεται φέτος για ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων, από καύσωνες έως παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα οι πόλεις νότια του Γιανγκτσέ έχουν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις ρεκόρ.

«Το καλοκαίρι στην Ναντζίνγκ ποτέ δεν ήταν θερμότερο απ’ ό,τι είναι φέτος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε 77χρονος συνταξιούχος στην πόλη, που βρίσκεται κοντά στη Σανγκάη και στην οποία κατοικούν πάνω από 9 εκατ. άνθρωποι. «Ο ήλιος καίει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας».

Το hashtag #θερμοπληξία κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 2,45 εκατ. θεάσεις στην πλατφόρμα Weibo, σε συζητήσεις που αφορούν από εισαγωγές πολιτών στα νοσοκομεία έως τα προβλήματα της μακρόχρονης έκθεσης στη ζέστη.

Η επαρχία Τζετζιάνγκ, νότια της Σανγκάης, εξέδωσε 51 «κόκκινους» συναγερμούς σε μία ημέρα, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι κάτοικοι εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους.

Στην Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος και η αναβάθμιση του δικτύου συνέπεσε με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας διαμαρτυρίες από κάποιους από τα 21 εκατ. κατοίκους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι ένα μπλακάουτ μεγάλης κλίμακας», ανέφερε χρήστης του Weibo. «Δεν μπορούν να εγγυηθούν την παροχή ενέργειας στους κατοίκους. Κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Στην πόλη Γιαντζίν, επίσης στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, οι θερμοκρασίες έφθασαν τη Δευτέρα τους 44 βαθμούς Κελσίου, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία το 1959, όπως μετέδωσε αργά χθες η κρατική τηλεόραση.

Στην επαρχία Χενάν, εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθάριζαν και ήλεγχαν τα συστήματα κλιματισμού στις οροφές των τρένων που περνούν από την πρωτεύουσά της, τη Τζενγκτζόου. Ο Γουάνγκ Μίαν, εργαζόμενος στους σιδηρομοδρόμους, δήλωσε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε βιώσει ενώ βρισκόταν σε οροφή τρένου ήταν 79 βαθμοί Κελσίου. «Εκεί πάνω, κάνει πολλή ζέστη, είναι σαν ατμομάγειρας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. «Τα ρούχα μας είναι μούσκεμα κάθε μέρα. Κάποιες φορές, απλά δεν στεγνώνουν».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ