Quantcast

Κίνα – ΗΑΕ: Ζητούν σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την «προκλητική επίσκεψη» Ισραηλινού υπουργού σε τζαμί

Οι δύο χώρες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει δημόσια, πιθανότατα την Πέμπτη, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρώτη της διπλωματική κρίση μετά τον σάλο που προκάλεσε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με την επίσκεψή του στο συγκρότημα Αλ-Άκσα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει δημόσια, πιθανότατα την Πέμπτη, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν διπλωμάτες χθες, Τρίτη.

Το τέμενος Αλ-Άκσα είναι ένας από τους ιερότερους χώρους στο Ισλάμ και, ενώ είναι εξίσου ιερός για τους Εβραίους, μια μακροχρόνια συμφωνία -καθώς και η κοινή εβραϊκή πρακτική- απαγορεύει την εβραϊκή προσευχή εκεί.

Οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ έχουν συγκριθεί με εκείνες του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έκανε μία παρόμοια επίσκεψη στην τοποθεσία το 2000, πυροδοτώντας τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση της Ιντιφάντα.

Μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν την επίσκεψη, την οποία τόσο το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς όσο και η ισραηλινή αντιπολίτευση προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά υπέρ της διατήρησης του status quo σε σχέση με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. «Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι η επίσκεψη «έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις και να προκαλέσει βία».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, εξέδωσαν επίσης δήλωση καταδίκης.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν σήμερα έντονα την εισβολή στην αυλή του τεμένους Αλ-Άκσα από έναν Ισραηλινό υπουργό υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καλεί «τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για τη μείωση της κλιμάκωσης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε επίσης τον πρεσβευτή του Ισραήλ για εξηγήσεις.

«Η Ιορδανία καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα και την παραβίαση της ιερότητάς του», ανέφερε το υπουργείο.

 

 

Η θρησκευτική σημασία του Αλ-Άκσα

Το τζαμί Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ προσελκύει δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Παλαιστίνη και τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο κάθε χρόνο. Είναι επίσης η τοποθεσία εβραϊκού ναού που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.

Οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να επισκέπτονται το τζαμί, αν και η προσευχή απαγορεύεται και η πρόσβαση στον ιερό τρούλο και στην αίθουσα προσευχής είναι περιορισμένη.

Από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, η τοποθεσία έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των μουσουλμάνων πιστών και εκείνων των ομάδων που θέλουν να αποκαταστήσουν τον πλήρη εβραϊκό έλεγχο στην περιοχή.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters, Middle East Eye