Την ανησυχία της Δύσης επιτείνει το γεγονός ότι οι πληροφορίες από την Κίνα ρέουν με το σταγονόμετρο αναφορικά με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά στον αριθμό των νοσήσεων και των θανάτων, καθώς οι κινεζικές Αρχές αναγνωρίζουν ως θύματα της Covid-19 μόνον εκείνους που πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας παροχής δεδομένων υγείας Airfinity οι θάνατοι καθημερινά στην ασιατική χώρα υπολογίζονται σε περίπου 9.000.
Τον μέγιστο φόβο προκαλεί σε ειδικούς το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους και επικίνδυνων παραλλαγών του κορωνοϊού δεδομένης και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης ειδικά στους γηραιότερους πολίτες της Κίνας και της μερικής ανοσοποίησης του πληθυσμού της. Λόγος για τον οποίο η μία μετά την άλλη χώρες υιοθετούν μέτρα για τους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες μεταξύ άλλων με υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού.
Ηνωμένες Πολιτείες
Από τις 5 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούν από όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από την Κίνα αρνητικά τεστ Covid-19, που θα πρέπει να γίνονται εντός δύο ημερών από την αναχώρηση, ή τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι οι επιβάτες έχουν αναρρώσει από τον ιό εντός των τελευταίων 90 ημερών.
Οι αποδεκτές διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν «ένα τεστ PCR ή ένα self τεστ αντιγόνου που χορηγείται και παρακολουθείται από υπηρεσία τηλευγείας ή αδειοδοτημένο πάροχο», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι κανόνες αφορούν και σε όσους ταξιδεύουν από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αρχής γενομένης από τις 5 Ιανουαρίου όλοι όσοι φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, στο οποίο υποβλήθηκαν λιγότερο από 48 ώρες πριν από την πτήση τους.
Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης καταστήσει υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ Covid για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στο θέμα, με την σουηδική προεδρία της ΕΕ να λέει ότι «επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά στην εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου».
Βρετανία
Σύμφωνα με τους κανόνες που τίθενται σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου, όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος.
Η βρετανική κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα προβαίνει σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους» αφικόμενων από την Κίνα για τον εντοπισμό τυχόν νέων παραλλαγών.
Αυστραλία
Αρνητικό τεστ Covid-19 πριν την άφιξή τους θα απαιτεί και η Αυστραλία από τους ταξιδιώτες από την Κίνα – περιλαμβανομένων και εκείνων από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο – επικαλούμενη «έλλειψη ολοκληρωμένων πληροφοριών» από το Πεκίνο αναφορικά με την πανδημία.
Καναδάς
Ο Καναδάς ζητά από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ Covid-19, που έκαναν όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.
Ισραήλ
Το Ισραήλ απαιτεί διαγνωστικό τεστ Covid-19 σε αλλοδαπούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα από την Κίνα, ενώ έχει στήσει και κέντρο προληπτικού ελέγχου για εξετάσεις αφικόμενων σε εθελοντική βάση.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν νέους κανόνες στις αφίξεις από την Κίνα, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid.
Όσοι είναι θετικοί θα τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες σε καθορισμένες εγκαταστάσεις και το Τόκιο θα περιορίσει επίσης τις πτήσεις που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα.
Νότια Κορέα
Μέτρα για τον έλεγχο ταξιδιωτών από την Κίνα έχει λάβει και Νότια Κορέα, απαιτώντας από αυτούς να υποβάλουν αρνητικό τεστ Covid-19 πριν και μετά την άφιξή τους. Οι ταξιδιώτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο εξαιρούνται από τα μέτρα αυτά.
Ινδία
Η Ινδία θα απαιτεί από ταξιδιώτες από την Κίνα και από μια σειρά άλλων ασιατικών χωρών να υποβάλουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19, που έκαναν μέχρι 72 ώρες από την αναχώρησή τους προς τη χώρα.
Μαρόκο
Η βορειοαφρικανική χώρα υιοθέτησε ορισμένα από τα πιο αυστηρά μέτρα απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι νεωτέρας, «προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μόλυνσης στο Μαρόκο και όλες οι συνέπειές του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.