Κίνα: Άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

Με αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού η είσοδος στη χώρα – Με σκεπτικισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις Ιαπωνία και Ινδία

Σε χαλάρωση των δρακόντειων περιορισμών εισόδου πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Πεκίνου από τις 8 Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρεται στη νέα λίστα στρατηγικών που θα εφαρμόζονται στο εξής από την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η άρση των ταξιδιωτικών μέτρων σηματοδοτεί τη σημαντικότερη κίνηση που πραγματοποίησε το Πεκίνο προκειμένου να επανασυνδεθεί με την παγκόσμια κοινότητα μετά μία τριετία κατά την οποία τα σύνορα της χώρας πρακτικά παρέμεναν κλειστά. Οι εισερχόμενοι στην Κίνα από το εξωτερικό, ντόπιοι και ξένοι, μετά τις 8 Ιανουαρίου, θα χρειάζεται απλώς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για COVID-19. Ακόμα και σήμερα όσοι φτάνουν στα αεροδρόμια, Κινέζοι και αλλοδαποί, υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού, από άνδρες ντυμένους με στολές βιολογικής προστασίας, επιβιβάζονται σε λεωφορεία και εγκαθίστανται σε ξενοδοχεία καραντίνας όπου παραμένουν επί ημέρες σε απόλυτη απομόνωση. Οι κινήσεις, επίσης, όσων πλέον εισέρχονται στην Κίνα με αρνητικό τεστ δεν θα παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στα κινεζικά αεροδρόμια, πρόκειται να αρθεί και ο περιορισμός του αριθμού των πτήσεων που θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε αυτά.

Ηδη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων κανόνων, καταγράφηκε αύξηση στις αναζητήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από την Κίνα προς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Το κινεζικό καθεστώς εγκατέλειψε σταδιακά τη στρατηγική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Νοεμβρίου, που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε λαϊκή εξέγερση. Από τις αρχές του τρέχοντος μηνός ξεκίνησε η άρση των εξουθενωτικών περιορισμών στο εσωτερικό της Κίνας, όπως τα υποχρεωτικά και συχνά διαγνωστικά τεστ, οι μακρές περίοδοι απομόνωσης στα σπίτια αλλά και ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα καραντίνας.

Επισήμως το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκε μόνον ένας θάνατος COVID-19, τη στιγμή που γιατροί αναφέρουν πολλαπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αυτή η πλήρης μεταστροφή της αντιμετώπισης της πανδημίας πυροδότησε εκτόξευση των κρουσμάτων στην Κίνα, δημιουργώντας ανησυχία σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της πανδημίας. Ετσι, πολλοί από τους παραδοσιακούς προορισμούς των Κινέζων, όπως η Ιαπωνία, βλέπουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την τουριστική εισβολή από την Κίνα. Hδη, χθες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, τόνισε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα ενισχυθούν από την Παρασκευή, διαλύοντας έτσι τις ελπίδες για μαζική εισροή Κινέζων τουριστών κατά την περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η οποία ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο επιβάλλει περιορισμούς στην είσοδο ξένων επισκεπτών στη χώρα, μετά την καθολική άρση τους τον Οκτώβριο. Ετσι, όσοι εισέρχονται στην Ιαπωνία και το προηγούμενο επταήμερο είχαν βρεθεί στην Κίνα θα υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Αν βρεθούν θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα θα παραμένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, ενώ οι ασυμπτωματικοί φορείς θα μένουν απομονωμένοι επί πέντε ημέρες και θα επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν εφόσον έχουν αρνητικό τεστ. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μειωθούν και οι πτήσεις προς Ιαπωνία από την Κίνα προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο πανδημικό κύμα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Κίνα δεν είναι απολύτως ευκρινής, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη διακοπεί η τουριστική της σύνδεση με την Κίνα.

Επιβολή μέτρων

Μέτρα για τους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες επέβαλε και η Ινδία. Ετσι, οι επισκέπτες από Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδη θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να εισέλθουν στη χώρα. Αν βρεθούν θετικοί ή έχουν συμπτώματα θα τους επιβάλλεται καραντίνα. Αυτό ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Μανσούκ Μανταβίγια επικαλούμενος την πανδημική έξαρση στην Κίνα.

Επισήμως το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκε μόνον ένας θάνατος COVID-19, στην Κίνα, τη στιγμή που γιατροί αναφέρουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πέντε ή έξι φορές περισσότερες από το σύνηθες.

Αποξενωμένοι οι μασκοφόροι

ΝΥΤ

Για όσους Αμερικανούς προσπαθούν να αποφύγουν τη λοίμωξη από κορωνοϊό, η σημερινή περίοδος είναι η πιο μοναχική από την αρχή της πανδημίας. Οι ιδιαίτερα ευάλωτοι και όσοι δεν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν παραμένουν «μασκοφόροι» σε έναν κόσμο που πέταξε τις μάσκες μακριά και αυτό τους αποξενώνει. Δημοσκόπηση έδειξε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, το 90% φορούσε περιστασιακά μάσκα, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό έπεσε στο 64%, ενώ φέτος δεν ξεπερνάει το 30%, και μόλις το 10% αναφέρει ότι φοράει μάσκα παντού. Οσοι παραμένουν πιστοί στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ισχυρίζονται ότι νιώθουν ότι κατακρίνονται και ότι βιώνουν έντονη πίεση εσωτερική και εξωτερική να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που αλλάζει τη στάση του για έναν ιό που θεωρεί ακίνδυνο ή ανύπαρκτο. Οπως επισημαίνει η Τζένιφερ Νούτζο, επικεφαλής του κέντρου πανδημίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, «είναι απολύτως λογικό κάθε άνθρωπος να αξιολογεί διαφορετικά τι κίνδυνο επιθυμεί να αναλάβει».