Κίνα: Αποθαρρύνει τις αμβλώσεις και δίνει κίνητρα για εξωσωματικές

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, και μια σειρά παραμέτρων μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα, η οποία βλέπει μετά από δεκαετίες τον πληθυσμό της να φθίνει

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι λεγόμενες «αναγκαστικές αμβλώσεις» ήταν ιδιαίτερα συχνές στην Κίνα, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εφάρμοζε αυστηρά την πολιτική του ενός παιδιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός. Ήταν τότε που σε γενικές γραμμές οι Κινέζοι στις αστικές περιοχές δεν επιτρεπόταν να έχουν πάνω από ένα παιδί, και αυτοί στις επαρχιακές μπορούσαν να κάνουν και δεύτερο αν το πρώτο ήταν κορίτσι.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, και μια σειρά παραμέτρων μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα, η οποία βλέπει μετά από δεκαετίες τον πληθυσμό της να φθίνει.

Τα νέα μέτρα

Σήμερα Τρίτη, η Εθνική Αρχή Υγείας της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να αποθαρρύνει τις αμβλώσεις και για να καταστήσει πιο προσιτή τη θεραπεία γονιμότητας ως μέρος των προσπαθειών, προκειμένου να ενισχύσει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της αρχής, τα μέτρα στήριξης από τη φορολογία και την ασφάλιση έως την εκπαίδευση και τη στέγαση θα βελτιωθούν και θα εφαρμοστούν, με τις τοπικές κυβερνήσεις να ενθαρρύνονται να ενισχύσουν τις υπηρεσίες βρεφικής φροντίδας και τους χώρους εργασίας φιλικούς προς την οικογένεια.

Η αρχή είπε ότι προγραμματίζει εκστρατεία για την προώθηση της αναπαραγωγικής υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και μέτρα προκειμένου να «προλαμβάνει την ακούσια εγκυμοσύνη και να μειώνει τις αμβλώσεις που δεν είναι ιατρικά απαραίτητες».

Πλήγμα από την πανδημία

Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η πολιτική «μηδενικής COVID» της Κίνας για τον περιορισμό των κρουσμάτων με αυστηρούς ελέγχους στις ζωές των ανθρώπων μπορεί να έχει προκαλέσει βαθιά ζημιά στην επιθυμία τους να κάνουν παιδιά, λένε οι δημογράφοι.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου, οι τοπικές κυβερνήσεις θα εντάξουν σταδιακά την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εθνικό της ιατρικό σύστημα. Τεχνολογία όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συνήθως πολύ ακριβή στην Κίνα και δεν είναι προσβάσιμη σε ανύπαντρες γυναίκες.

Οι νέες γεννήσεις στην Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, πρόκειται να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, λένε οι δημογράφοι, πέφτοντας κάτω από τα 10 εκατομμύρια από τα 10,6 εκατομμύρια μωρά του περασμένου έτους – τα οποία ήταν ήδη 11,5% χαμηλότερα από το 2020.