Κίνα: Άφαντος ο διαδηλωτής που έγινε viral φωνάζοντας συνθήματα κατά του Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

Ο 27χρονος «Γουάνγκ» φέρεται να έχει εξαφανιστεί από τότε που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, στο χώρο εργασίας του την Κυριακή

Άφαντος είναι ο «Γουάνγκ», όπως είναι το ψευδώνυμο του νεαρού διαδηλωτή, που πρωτοστάτησε στις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Σαγκάη με τον ίδιο να ζητάει την παραίτηση του ηγέτη του κυβερνητικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ και την άρση της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τη νόσο Covid.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ο διαδηλωτής που ήταν μπροστάρης στις κινητοποιήσεις, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Πεκίνου, έχει εξαφανιστεί από τότε που έγινε viral ένα βίντεο με τον ίδιο να περπατάει στους δρόμους της Σαγκάη και να δίνει τον «τόνο» στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο 27χρονος «Γουάνγκ» φέρεται να έχει εξαφανιστεί από τότε που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, στο χώρο εργασίας του την Κυριακή.

«Ήταν αυτός που οδηγούσε το πλήθος των διαδηλωτών, που τους εμψύχωνε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο Covid», σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Οι γονείς του νεαρού διαδηλωτή υποστηρίζουν πάντως ότι, σε βάρος του δεν έχει εκδοθεί επίσημο ένταλμα σύλληψης μετά το βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Ο 27χρονος άνδρας εθεάθη για τελευταία φορά την Κυριακή αφότου η αστυνομία τον συνέλαβε στο μπαρ όπου εργάζεται, γράφει η εφημερίδα «Telegraph». Στο βίντεο όπου εμφανίζεται ο «Γουάνγκ», φαίνεται να ξεσηκώνει το πλήθος απευθύνοντάς τους ερωτήσεις με τους ίδιους να του απαντούν.

«Σι Τζινπίνγκ;», ρωτάει το πλήθος που του απαντά: «Να παραιτηθεί». «Κομμουνιστικό Κόμμα»; είναι η επόμενη ερώτησή του με τους διαδηλωτές να του δίνουν ακριβώς την ίδια απάντηση.

Οι γονείς του υποστήριξαν στην εφημερίδα «Telegraph» ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν, δεν ήταν πρόθυμοι να τους εξηγήσουν τι έκανε ο γιος τους στο βίντεο που ανέβηκε στα social media.

Η λογοκρισία της ελευθερίας του λόγου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη με τους πολίτες να προσέχουν τι λένε ο ένας στον άλλο δημοσίως, είτε διαδικτυακά είτε προσωπικά, υπό τον φόβο αντιποίνων ή τιμωρίας.