Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Αζοφστάλ, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν» δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Αυτό «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (…) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Νωρίτερα σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «επιτυχία» την ανάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προτιμώντας να συνεχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν εκεί τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ παρά να δοθεί εντολή για μια τελική επίθεση.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, «εγγυήσεις» για την ασφάλεια από τον «πολιτισμένο κόσμο» για να βγουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους «περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά» και «εκατοντάδες τραυματίες».
«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη» συνέχισε.
«Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα» πρόσθεσε. Έπειτα από τα τελεσίγραφα του ρωσικού στρατού, ο Πούτιν κάλεσε και αυτός τους Ουκρανούς πολεμιστές να παραδοθούν, δεσμευόμενος ότι «θα σωθεί η ζωή τους» και ότι θα έχουν «αξιοπρεπή μεταχείριση».
Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Αυτός δεν αναφέρθηκε σε αμάχους.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι «εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες» και ότι «αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Αζοφστάλ σήμερα».